Τέλος στη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού σε Αττική, Αχαΐα, Κόρινθο και Ηλεία, έβαλε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Στην πρώτη συμμετείχαν τουλάχιστον 10 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα πέντε. Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 29-56 ετών, μεταξύ των οποίων είναι και ο 45χρονος αρχηγός της οργάνωσης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 34χρονος αγοραστής όπλου.

Αλλοι τρεις συνεργοί τους, ηλικίας 27, 60 και 65 ετών, έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο άγνωστα άτομα.

Για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης έγιναν τη Δευτέρα ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική και Αχαΐα.

Οπως προέκυψε, τα μέλη της διακινούσαν παράνομα σε Αχαΐα, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανίαοπλισμό, που εισήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, ο 45χρονος αρχηγός της οργάνωσης ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων-ανταλλακτικών στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» των παράνομων δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Ο 45χρονος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έκαναν εργασίες μετασκευής-τροποποίησης αυτών των όπλων σε πυροβόλα όπλα, στον χώρο του καταστήματος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων.

Ο 27χρονος που αναζητείται ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων. Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων εισάγοντάς τα από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως (μεσάζοντες) πωλητές.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες πούλησαν παράνομα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές όπλα και πυρομαχικά, το τελευταίο πεντάμηνο.

Σε έρευνες στα σπίτια των δραστών σε Αττική και Αχαΐα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 52 πιστόλια και περίστροφα, 15 σπρέι πιπεριού, δύο συσκευές εκκένωσης (tazer), 5.000 ευρώ και 5 γραμμάρια κοκαΐνης.

Η δεύτερη οργάνωση
Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τουλάχιστον 19 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά.

Πρόκειται για άνδρες, ηλικίας 23-40 ετών, μεταξύ των οποίων είναι τόσο ο 34χρονος αρχηγός της οργάνωσης, όσο και ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη οργάνωση ως συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης.

Επιπλέον, συνελήφθησαν και τρεις αγοραστές όπλων, ηλικίας 26, 39 και 67 ετών.Κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλοι τρεις άνδρες ηλικίας 37, 44 και 64 ετών, καθώς και εννέα ακόμα άγνωστα άτομα που αναζητούνται.

Για τη σύλληψη των μελών της δεύτερης αυτής εγκληματικής οργάνωσης οργανώθηκαν χθες το πρωί σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία και Κόρινθο, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Οπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας εισήγαγαν από το εξωτερικό, κυρίως από τη Βουλγαρία, γνήσια εργοστασιακά όπλα, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν παράνομα σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατά κύριο λόγο σε Αττική, Αχαΐα, Κορινθία και Ηλεία.

Σε έρευνες στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 πιστόλια και περίστροφα, πέντε πολεμικά τυφέκια μεταξύ των οποίων τρία Καλάσνικοφ, 156 πυροκροτητές και 500 μέτρα φυτίλι, 10.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 12.000 φυσίγγια, τρία κιλά χάλυβα για την κατασκευή βολίδων, 650 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, 27.555 ευρώ και 35 γραμμάρια χασίς.

Ο 34χρονος αρχηγός της ομάδας είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης που μετέβαιναν στη Βουλγαρία ή κατοικούσαν εκεί και παραλάμβαναν τα όπλα. Ο ίδιος μετέβαινε αυτοπροσώπως σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.

Ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων, ο 28χρονος ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και 29χρονη Βουλγάρα ήταν βοηθός του στις επαφές του στη Βουλγαρία.

Επιπλέον, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 23 έως και 57 ετών, αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων, εισάγοντας τα όπλα από τη Βουλγαρία, ενώ 11 άνδρες ηλικίας από 37 έως και 63 ετών, ήταν οι πωλητές (μεσάζοντες) των όπλων.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τουλάχιστον 90 παράνομες αγοραπωλησίες όπλων το τελευταίο πεντάμηνο.

Διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος αρχηγός της δεύτερης οργάνωσης, με δύο από τους προμηθευτές ηλικίας 36 και 40 ετών, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά, η οποία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο 36χρονος είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του σε αυτή και είναι ήδη προφυλακισμένος.

Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη-συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές. Επιπλέον, για τη μεταξύ τους επικοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.

Οι δύο οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων»: η πρώτη προμηθευόταν κατά καιρούς όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη, η οποία δρούσε σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα.

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη εισαγωγή, μεταφορά, κατοχή, διακίνηση, πώληση, αγορά, κατασκευή και τροποποίηση όπλων και φυσιγγίων και κατοχή ναρκωτικών.

Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.