Η εξασφάλιση πόρων για τη δακοκτονία σχεδόν μονοπώλησε τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) στα Χανιά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση πόρων για την καταπολέμηση του δάκου, η οποία, όπως επισημάνθηκε μπορεί να γίνει με εισφορά των παραγωγών απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛΓΑ και με παράλληλη κατάργηση της εισφοράς από τα ελαιοτριβεία.

Στην συνεδρίασησυμμετείχαν εκτός του προέδρου του ΣΕΔΗΚ που είναι ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης και αυτοδιοικητικοί παράγοντες των δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Κισσάμου και Ρεθύμνου. Επίσης, είχαν κληθεί ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ Νίκος Μιχελάκης, ο Δρ εντομολογίας κ. Στέλιος Μιχελάκης και οσυνεργάτης δακοκτονίας του Δήμου Πλατανιά κ. Γιάννης Λουφαρδάκης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στον χανιώτικο Τύπο, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αν και «είμαστε ήδη στον Ιούλιο, δεν έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί», αποδίδοντας το γεγονός «σε τεχνικούς ή και άλλους λόγους».
Όπως υποστήριξε, «υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ο δάκος ήδη προελαύνει. Η δακοκτονία θα έπρεπε να έχει αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο για τη δακοκτονία σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να διατίθενται 30 με 35 εκατομμύρια, αλλά το ποσό είναι περίπου το μισό. «Και η τάση είναι συνεχώς να μειώνεται», τόνισε, ζητώντας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τις περιφερειακές αρχές άμεσα πόρους για δακοκτονίες. «Θα μπορούσε να γίνει εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛΓΑ», σημείωσε.
Το σύστημα που ακολουθείται σήμερα, μέσω των ελαιοτριβείων, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Ρεθύμνου είναι ατελές, ενίοτε αδιαφανές, και μη αποτελεσματικό. Πρότεινε τη δημιουργία από το αρμόδιο υπουργείο ενός ειδικού Φορέα, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της δακοκτονίας.