Ο ταμιευτήρας της Κάρλας τείνει να εξελιχθεί σε ιδιαίτερης σημασίας τόπο για τα υδρόβια πτηνά και ιδιαιτέρως για τους πελεκάνους. Στα τέλη Ιουνίου, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά φώλιασμα ροδοπελεκάνων στην περιοχή της λίμνης.

Σύμφωνα με ορνιθολόγους –ερευνητές της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου, πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας γεγονός, καθώς δεν είχε παρατηρηθεί ξανά φώλιασμα του είδους μακριά από τις δύο, μοναδικές ως σήμερα, γνωστές αποικίες ροδοπελεκάνων της Νοτιανατολικής Ευρώπης: το Δέλτα του Δούναβη και τη Μικρή Πρέσπα.

Η περιοχή αποτελεί επίσης και την τέταρτη αποικία αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα οι οποίοι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή το 2009, ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας και την έναρξη εισόδου των πρώτων υδάτων. Η πρώτη φωλιά των απειλούμενων με εξαφάνιση αργυροπελεκάνων δημιουργήθηκε το 2012 και σήμερα οι φωλιές ξεπερνούν τις εκατό. Οι συνολικοί αριθμοί αργυροπελεκάνων που βρίσκονται πλέον εκεί, κατά περιόδους, ξεπερνούν τα 900 με 1.000 πτηνά.

Οι ροδοπελεκάνοι έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην Κάρλα το φθινόπωρο του 2013. Σταδιακά, οι αριθμοί του είδους αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2014 οπότε και ξεπέρασαν τα 550 πτηνά. Το 2015, οι πολύ υψηλοί αριθμοί ροδοπελεκάνων στον ταμιευτήρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης προξένησαν μεγάλη εντύπωση και έτσι μετά από εντατική παρατήρηση και έρευνα με ειδικά τεχνολογικά μέσα, τεκμηριώθηκε από τους επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, η ύπαρξη εννέα φωλιών ροδοπελεκάνων με αυγά στα τέλη Ιουνίου.
Η παρουσία και των δύο ειδών πελεκάνων στην τέως λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή για πάνω από 70 χρόνια, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις για φώλιασμα των πουλιών εκεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ σημαντικό η Πολιτεία να διασφαλίσει το φυσικό πλούτο της χώρας και τις συνθήκες εκείνες που θα εγγυώνται τη συνέχιση του
φωλιάσματος των πελεκάνων στον ταμιευτήρα της Κάρλας και στο μέλλον. Όπως τονίζουν είναι αναγκαίο να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι πλήρωσης του ταμιευτήρα χωρίς αυξομειώσεις, να μην υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση και απειλή εναντίον των πτηνών, να είναι καλή η ποιότητα των υδάτων και να ενισχυθεί ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.