Στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα της πιθανής φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών μετά από ερώτηση στη Βουλή την Παρασκευή το πρωί οι βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και Σπύρος Δανέλλης oι οποίοι θέτουν το ζήτημα της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας εάν οι επιχειρήσεις «μετακομίσουν» εκτός Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι «η βαθιά οικονομική κρίση και η πρόσφατη τραπεζική κρίση έχουν πλήξη τη ναυτιλιακή κοινότητα, ενώ τα νέα φορολογικά μέτρα τείνουν να εξοντώσουν τον κλάδο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πολλές ναυτιλιακές εταιρίες εξετάζουν την εναλλακτική της μετακόμισης της έδρας τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η φορολογία είναι πιο φιλική. Είναι σαφές, πως αν πράγματι οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφερθούν σε άλλες χώρες, μέσα από το οικονομικό αδιέξοδο, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα εξαφανιστούν τα όποια φορολογικά έσοδα έχει το κράτος από τον συγκεκριμένο κλάδο».

Οι δυο βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις στο ερώτημα πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τυχόν εκροή ναυτιλιακών εταιριών στο εξωτερικό τη στιγμή που αποτελούν έναν εκ των δύο πυλώνων της ελληνικής οικονομίας και τι απαντά στις εταιρίες που δηλώνουν ότι δεν έχουν περιθώριο να επιβιώσουν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον αν η φορολογία είναι απαγορευτική για επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλληνες εφοπλιστές από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν να δουν τα ακριβή σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολόγηση, εάν δηλαδή θα είναι επί της χωρητικότητας των πλοίων ή/και επί των κερδών τους κ.α. και αναλόγως θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους σημειώνοντας πως θα πρέπει να επιβιώσουν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει φορολογία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη εφοπλιστικών εταιρειών έχουν βολιδοσκοπηθεί ως προς τις προθέσεις τους από ξένες επιχειρήσεις που τους προτείνουν να φύγουν από την Ελλάδα προσφέροντας τους σταθερή δουλειά και εξασφαλισμένο εισόδημα.
Τα ίδια στελέχη επίσης απαντούν θετικά στο ερώτημα εάν θα έμεναν στην ίδια επιχείρηση που είναι τώρα εφόσον αποφασιστεί να «μετακομίσει» εκτός Ελλάδας. Κάτι που όμως δεν είναι σε θέση να κάνουν οι υπάλληλοι με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς εργασία.