Δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να φτάσει και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι θα έχει η δημιουργία του ηλεκτρονικού ΚΕΠ, το οποίο θα είναι προσβάσιμο κάθε στιγμή στους πολίτες μέσω του υπολογιστή τους!

Ήδη έχει γίνει πλήρης αναβάθμιση της διαδικτυακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης«Ερμής» και προβλέπεται ότι το Σεπτέμβριο θα λάβει σάρκα και οστά το online ΚΕΠ . Θα «προσφέρει», ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση του πολίτη, περισσότερα από 45 έγγραφα -ενδεχομένως και 50- τα οποία θα «μπαίνουν» στο …καλάθι του πολίτη (ηλεκτρονική θυρίδα) .

Πρόκειται για υπηρεσίες που σήμερα προσφέρονται από τα ΚΕΠ με φυσική παρουσία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια ώρα ο χρήστης των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος «Ερμής» θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης απόκτησης (χωρίς καν αίτηση) 9-12 εγγράφων.

Πώς όμως θα γίνεται η βασική ταυτοποίηση του πολίτη μέσω της πύλης «Ερμής», χωρίς να χρειάζεται πρώτα να μεταβεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για να πιστοποιήσει την ορθότητα στοιχείων (π.χ. πιστοποίηση με Άδεια Οδήγησης ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο κ.ά.);

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του «Ερμής» θα μπορούν να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών και να παραλάβουν στην ηλεκτρονική θυρίδα τους τη σχετική βεβαίωση/ πιστοποιητικό, έχοντας ειδικό κωδικό στο «Ερμής», με βασική ταυτοποίηση το Taxis. Το σύστημα «Ερμής» εξελίσσεται σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό ΚΕΠ, στο οποίο η ταυτοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούνται στο taxis.

Έτσι, από αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες εννιά ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις οποίες , μέχρι σήμερα μπορούσε να εκτελέσει κάποιος από την πύλη «Ερμής», αφού, όμως, πρώτα μετέβαινε σε ΚΕΠ για να πιστοποιήσει τα στοιχεία του. Πρόκειται για τα εξής έγγραφα που θα μπορεί ένας πολίτης να πάρει μέσω του «Ερμής» στην ηλεκτρονική του θυρίδα αυτόματα, με το πάτημα ενός κουμπιού του υπολογιστή του, και με «κλειδί» πιστοποίησης τη σύνδεση με το taxis :

Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ για τα έτη 2002 έως και σήμερα, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γάμου, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες), βεβαίωση γέννησης από το Εθνικό Δημοτολόγιο, βεβαίωσης ιθαγένειας, αντίγραφο βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ , αντίγραφο βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης.

Τη διασύνδεση «Ερμή» και Taxis είχε ανακοινώσει, τον περασμένο Ιούνιο σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Η παρουσίαση του θα γίνει , τον επόμενο μήνα, από το νέο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορο Βερναδάκη.

Σύντομα, πέραν των εννιά υπηρεσιών, θα προστεθούν περί τις σαράντα, ενώ με την αναβάθμιση του ψηφιακού περιβάλλοντος της πλατφόρμας «Ερμής», κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει όχι μόνο τη δική του ηλεκτρονική θυρίδα αλλά και πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή. Παράλληλα, για άλλες 116 υπηρεσίες θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του εγγράφου online (με υποβολή αιτήματος).

Αργότερα, θα προωθηθεί και η προαιρετική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη, με στόχο να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος η παροχή online υπηρεσιών από τους φορείς του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα χρήσης της από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές.