Εγγραφα που σχετίζονται με αλληλογραφία συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη με βέλγο σύμβουλο επενδύσεων για την εισαγωγή ηλεκτρονικής «ευρωδραχμής» αποκαλύπτει «Το Βήμα». Σε ένα από αυτά, που συντάχθηκε λίγο πριν από το δημοψήφισμα, ο βέλγος μάνατζερ, αφού αναφέρεται στις διαβουλεύσεις του με τους συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, μιλάει και για «αναζήτηση νέων υποστηρικτών προκειμένου να προωθήσουν στην Ελλάδα την ευρωδραχμή χωρίς τις τράπεζες αλλά και χωρίς την κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ανάμεσα στα άλλα σχεδίαζε να δοθούν αμέσως σε κάθε πολίτη 300 ηλεκτρονικές ευρωδραχμές και στους εμπόρους 3.000 και οι «εισπράξεις» θα γίνονταν ηλεκτρονικά μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων αλλά και με άλλου τύπου ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οπως μάλιστα ενδεικτικά αναφέρεται στη σχετική πρόταση: «Είναι όπως στη «Monopoly»· Οταν έχεις «χρήματα» μπορείς να παίζεις και η οικονομία να δουλεύει».
Επιβεβαίωση από το Βέλγιο

«Το Βήμα» επικοινώνησε προ διημέρου με τον βέλγο χρηματοοικονομικό σύμβουλο κ. Βίλι Ντάνεμπεργκ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις επαφές και τις συνεννοήσεις του για ένα «συμπληρωματικό νόμισμα» από τον Φεβρουάριο του 2015 με συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών αλλά και με άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούσε επαφές μαζί του. Συμπλήρωσε δε πως «γνωρίζει ότι έχουν δοθεί και άλλες σχετικές προτάσεις για εναλλακτικό νόμισμα στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών». Ο κ. Ντάνεμπεργκ σε διαδικτυακή ανάρτησή του στις 11 Ιουλίου σχετικά με το σχέδιο αυτό σημείωνε ότι ο κ. Βαρουφάκης ενδιαφερόταν για το συμπληρωματικό νόμισμα και ήθελε σχετικό «Plan B».
Τα ντοκουμέντα αυτά φέρεται να επιβεβαιώνουν και να δίνουν νέα διάσταση στις αναζητήσεις του κ. Βαρουφάκη και στενής ομάδας συνεργατών του (όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αυστραλιανά ΜΜΕ) για την κυκλοφορία στη χώρα μας νέου νομίσματος. Ολα αυτά την ώρα που συνεχίζονταν στις Βρυξέλλες οι δραματικές διαπραγματεύσεις για την αποφυγή εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Τα έγγραφα, που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, αφορούν μια σειρά ενεργειών στις οποίες προχώρησε αρχικά το 2011 –χωρίς προφανές αντίκρισμα –η βελγική εταιρεία Tipik Communication Agency μαζί με την πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών Payservices. Επανήλθε δριμύτερη με το σχέδιο για την ηλεκτρονική ευρωδραχμή επί υπουργίας του κ. Βαρουφάκη. Κύρια αιχμή και συνομιλητής των συνεργατών του πρώην υπουργού, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις αναφορές των ξένων συμβούλων, ήταν ο βέλγος ειδικός επί χρηματοοικονομικών θεμάτων κ. Ντάνεμπεργκ.
Κείμενο που έστειλαν οι προαναφερόμενες ξένες εταιρείες στους έλληνες κρατικούς παράγοντες αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία στέλνουμε μια ομάδα ειδικών στην Αθήνα. Δημιουργούμε το νόμισμα EUDR (ευρωδραχμή) στο σύστημά μας. Επιτρέπουμε σε ορισμένα εξουσιοδοτημένα άτομα να το χειριστούν. Ζητάμε από τις τράπεζες να στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της Payservices για μεταφορά δεδομένων λογαριασμών. Ξεκινάμε μετατροπές και μεταδόσεις αρχείων και προσαρμογή κάλυψης για τοπικές ανάγκες».
Με… ΕΛΤΑ η παράκαμψη της ΤτΕ

Η συνέχεια των ενεργειών για το σχέδιο «Ευρωδραχμή» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οπως σημειώνουν οι ξένοι παράγοντες, «χρειαζόμαστε χώρο στέγασης για την ομάδα δέκα ατόμων της Payservices, έναν γραφειακό χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση που μπορεί να στεγάσει 50 ως 100 εργαζομένους που θα είναι όλοι Ελληνες για να λειτουργούν τα σύστημα EUDR».
Σύμφωνα με τον περαιτέρω σχεδιασμό, μνημονεύονταν σε άλλο αναλυτικό έγγραφο τα εξής: «Τον πρώτο μήνα δημιουργείται μια εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών με βάση σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (για το σύστημα πληρωμών) που επιτρέπει τη δημιουργία του ηλεκτρονικού χρήματος. Με αυτό αποφεύγεται η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος που θα μπορεί να ελέγχει την έκδοσή του. Αυτή η εταιρεία που θα ελέγχει το ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί να είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Ολα αυτά τα χρήματα θα είναι ηλεκτρονικά και θα δίνονται σε πρόσωπα και εταιρείες μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσω Διαδικτύου ή μέσω των ΕΛΤΑ».
Σχετικά με τις επαφές του με το γραφείο του κ. Βαρουφάκη ο βέλγος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών με ευρωδραχμές, ανέφερε στο «Βήμα»: «Μέσω επαφών, στον ακαδημαϊκό χώρο, του καθηγητού Μπέρναρντ Λίτερ (σ.σ.: συνεργάτη του βέλγου επενδυτικού συμβούλου και επίσης υποστηρικτή της ευρωδραχμής) ήλθαμε αρχικά σε επαφή με έναν ανεξάρτητο έλληνα σύμβουλο, μέλος του κυβερνητικού κόμματος, για να προτείνουμε μια βιώσιμη λύση ενός συμπληρωματικού νομίσματος στην Ελλάδα, χωρίς προαπαιτούμενο να αφήσει το ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2015 αποστείλαμε μια σχετική πλήρη ανάλυση. Η πρόταση αυτή δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω συμβούλου που εργαζόταν για τον τότε υπουργό Οικονομικών. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχθηκαν αρκετές τέτοιες προτάσεις».

HeliosPlus