Με το δεδομένο -μέχρι πριν από το απόγευμα της Δευτέρας- ότι από την Τρίτη 7 Ιουλίου οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα είναι δωρεάν χιλιάδες Αθηναίοι έσπευσαν το πρωί για να εκδώσουν μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβγαζαν 50 ευρώ -καθώς αυτό είναι συνήθως το ημερήσιο όριο ανάληψης από ΑΤΜ- και έσπευδαν να καταθέσουν τα 30 εξ αυτών για να εκδώσουν τη μηνιαία κάρτα.
Μάλιστα στα ενημερωτικά σημειώματα που ήταν αναρτημένα σε εκδοτήρια καρτών αναγραφόταν το πρωί της Δευτέρας πως η δωρεάν μετακίνηση ήταν ως και τις 6 Ιουλίου, την επομένη ημέρα του δημοψηφίσματος, ενώ και οι υπάλληλοι σε σχετικές ερωτήσεις επιβατών απαντούσαν πως δεν είχαν διαφορετική ενημέρωση -και δεν είχαν είναι η αλήθεια, ως το απόγευμα- και εξέδιδαν κανονικά τις μηνιαίες κάρτες.
Το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, με την υπογραφή του κ. Σπίρτζη, επεκτείνεται ως την Παρασκευή 10 Ιουλίου το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής προκαλώντας την έντονη αντίδραση όσων είχαν εκδώσει κάρτες για τον Ιούλιο και ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε είτε να επιστραφεί χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες των δωρεάν μετακινήσεων είτε να υπάρξει μέριμνα για έκπτωση στην έκδοση των μηνιαίων καρτών Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.