Η Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρίες το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο ζωής τους, τα άτομα με τα οποία επιθυμούν να συμβιώσουν, ενώ διασφαλίζει και την ελευθερία ως προς την επιλογή κατοικίας και τόπου διαμονής.
Βασική προϋπόθεση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι η συγκρότηση ενός σταθερού περιβάλλοντος, η ύπαρξη τροποποιήσεων ως προς τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η παροχή προσωπικής βοήθειας από την κοινότητα στην όποια τα άτομα αυτά ανήκουν.
«Τι σημαίνει για εσένα ανεξάρτητη διαβίωση;». Αυτό το ερώτημα έθεσαν μέλη και εθελοντές του «i-living» (independent living), του πρώτου ελληνικού οργανισμού για την ανεξάρτητη διαβίωση, ανήμερα την ευρωπαϊκή ημέρα (5 Μαΐου). Οι απαντήσεις των περισσότερων από 500 συμπολιτών που έλαβαν μέρος στη δράση καταγράφηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε ένα βίντεο 24 λεπτών.


Ενημερωτική δράση

Η δράση-πείραμα έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή, Ιωάννινα και Δράμα. Σκοπός ήταν η ενημέρωση για τον όρο της «Ανεξάρτητης Διαβίωσης». Ετσι τα μέλη και οι εθελοντές του «i-living» ζήτησαν από περαστικούς να γράψουν σε ένα πινακάκι τη δική τους ερμηνεία για τον όρο. Στη συνέχεια φωτογράφιζαν τις απαντήσεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία του βίντεο.
Οι αντιδράσεις ποικίλες. Σχόλια θετικά και αρνητικά, με μερικούς να συνεχίζουν να παραμένουν απαθείς απέναντι στο θέμα της ανεξάρτητης διαβίωσης –θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο τα ΑΜΕΑ αλλά και όλους μας -, χωρίς βέβαια να λείπουν και εκείνοι που ήθελαν να αναφέρουν το δικό τους «ξεχωριστό» μήνυμα.
Μεταξύ όμως άλλων δόθηκαν απαντήσεις όπως «ελευθερία», «ζωή», «αξιοπρέπεια» που είναι ιδανικά που ο κάθε άνθρωπος θέλει και δικαιούται να απολαμβάνει. «Πρώτη στις απαντήσεις ήταν η ελευθερία, περίπου 50 στις 500, και μετά ακολουθούσε η ελευθερία της επιλογής, του να διαλέγεις ό,τι εσύ θες. «Να έχω το δικαίωμα της επιλογής». Μετά ακολουθεί η ισότητα και η φράση «επιλέγω να…»» σχολιάζει ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που μαζί με τους Μαριάννα Διαμαντοπούλου, Αντωνία Τρικαλιώτη, Δημήτρη Καραναστάση, Ευαγγελία Λαμπάρα και Καμίλ Γκουνγκόρ ίδρυσαν το «i-living» τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο βίντεο αυτό, που κυκλοφόρησε από τον οργανισμό στα μέσα Ιουνίου, αποτυπώνεται αφενός η ελληνική πραγματικότητα και η άγνοια που επικρατεί σχετικά με το θέμα, αφετέρου ότι η ανεξάρτητη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανεξαρτήτως αναπηρίας.
«Η δράση είχε μεγάλη ανταπόκριση και πήγε πολύ καλά κατά τη γνώμη μου για πρώτη φορά. Συμμετείχε πραγματικά πολύς κόσμος και δεν θέλαμε να αφαιρέσουμε καμία συμμετοχή» αναφέρει στο «Βήμα» o κ. Καμίλ Γκουνγκόρ, μέλος του οργανισμού, «εγώ στο δικό μου πινακάκι είχα γράψει ότι ανεξάρτητη διαβίωση είναι να ζω όπου θέλω, όπως θέλω, με όποιον θέλω. Να μπορώ να καθορίζω εγώ τη ζωή μου. Καθετί που κάνω να εξαρτάται από εμένα, να μην εξαρτώμαι και να μην κουράζω άλλους ανθρώπους. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι φιλοσοφία που πρεσβεύει την ελευθερία του ατόμου και την ουσιαστική ενσωμάτωσή του στην κοινωνία. Θέλουμε αφενός να πάρουμε 100% τη ζωή στα χέρια μας και αφετέρου να διευκολύνουμε τη ζωή των δικών μας ανθρώπων» εξηγεί με την σειρά του ο κ. Γκουνγκόρ.


Η βοήθεια των εθελοντών

Και στις επτά πόλεις, η δράση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών –ΑΜΕΑ και μη -, τους οποίους τα μέλη του οργανισμού ευχαριστούν θερμά. Οπως σχολιάζουν, οι πολίτες σε γενικές γραμμές έδειξαν πρόθυμοι να ενημερωθούν για κάτι νέο για αυτούς αλλά παλιό για την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η Ανεξάρτητη Διαβίωση, σαν φιλοσοφία και σαν θεσμοθετημένα μέτρα του κράτους, μετρά ήδη τρεις δεκαετίες ύπαρξης στην Ευρώπη και τέσσερις στις ΗΠΑ.
«Από τότε που γνώρισα την έννοια της ανεξάρτητης διαβίωσης μεγάλωσε μέσα μου το αίσθημα να γίνει κάτι και στην Ελλάδα» σχολιάζει ο κ. Κυμπουρόπουλος. Ολα ξεκίνησαν το 2013, όταν στο πλαίσιο του «Freedom Drive» που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση» η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με μια αποστολή 24 ατόμων (ΑΜΕΑ και συνοδοί).
Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει και εδώ. «Εγιναν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις, ο οργανισμός ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014» λέει ο κ. Κυμπουρόπουλος, εξηγώντας ότι «η ανεξάρτητη διαβίωση είναι τρόπος ζωής, φιλοσοφία και διεκδίκηση του να μη θεωρούνται τα ΑΜΕΑ πολίτες Β’ και Γ’ κατηγορίας. Αυτό που για εσάς είναι καθημερινότητα για εμάς είναι ανάγκη και θέλουμε να το κάνουμε καθημερινότητα. Τα ΑΜΕΑ έχουν το δικαίωμα να αυτοδιαχειρίζονται».
Μάλιστα τα μέλη του Οργανισμού ετοιμάζονται τον Σεπτέμβριο να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σαν «οργάνωση με ταυτότητα» στο επόμενο «Freedom Drive».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό «i-living» μπορείτε να βρείτε μέσω της σελίδας του Facebook: https://www.facebook.com/gr.iliving είτε επικοινωνώντας μαζί τους μέσω e-mail: iliving.greece@gmail.com αλλά και στο twitter: @ilivinggreece.

HeliosPlus