Το ΣτΕ όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο διευθύνων την Ολομέλεια Ν. Σακελαρίου απέρριψε την αίτηση των δύο πολιτών να εκδοθεί προσωρινή διαταγή και να «παγώσει» η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μετά από διάσκεψη πέντε ωρών το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι 21 Σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις των πολιτών οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί σύντομη διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ μετά τις 12:15 το μεσημέρι και οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου υποστήριξαν ότι είναι απαράδεκτη η αίτηση ακυρότητας που έχει κατατεθεί καθώς η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το προεδρικό διάταγμα είναι κυβερνητική πράξη και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Η σχετική αρμοδιότητα σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του ΣτΕ ανήκει στο εκλογοδικείο. Το δικαστήριο επικύρωσε τις προτάσεις των δικηγόρων του δημοσίου με την απόφασή του περί αναρμοδιότητάς του.

Πριν την απόφαση

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει την άμεση ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες» δήλωσε ο προεδρεύων της Ολομέλειας του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελαρίου ολοκληρώνοντας τη διαδικασία για το αίτημα παγώματος του Δημοψηφίσματος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη της ολομέλειας αποσύρθηκαν προκειμένου να αποφασίσουν, αν συντρέχει λόγος έκδοσης προσωρινής διαταγής –παγώματος δηλαδή του δημοψηφίσματος –με βάση το αίτημα δύο πολιτών. Τελικώς απορρίφθηκε το αίτημα των δύο πολιτών, το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο ένας εξ αυτών, αξίζει να σημειωθεί, είναι δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει κυβερνητικές αποφάσεις, αντίθετη απόφαση σήμερα θα ανατρέπει δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί το 1974 και το 2002.
Η κρίσιμη αυτή απόφαση θα εκδοθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου κ Σακελαρίου ο οποίος αντικαθιστά τον συνταξιοδοτηθέντα πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζο.