Ηλιος, θάλασσα και τοπία που μαγεύουν είναι τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού που προσελκύουν τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Δημοφιλείς προορισμοί, παραλίες, επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, μνημεία και αξιοθέατα γεμίζουν τις σελίδες δεκάδων τουριστικών οδηγών, αφήνοντας όμως εκτός λίστας μέρη εξίσου όμορφα και γραφικά που χαίρονται μόνο οι κάτοικοί τους.

«Η συνταγή μας, μικρά μυστικά καθημερινών ανθρώπων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα» λέει η 24χρονη Στεφανία Νιάκαρου για τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό που δημιούργησε

Αυτά τα αυθεντικά μέρη που είναι λιγότερο γνωστά επιχειρεί να παρουσιάσει μέσω του διαδικτυακού ταξιδιωτικού της οδηγού «Mysterious Greece» η 24χρονη Στεφανία Νιάκαρου. «Η συνταγή μας, μικρά μυστικά καθημερινών ανθρώπων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσω του site αυτού η Στεφανία αποσκοπεί στο να «μυήσει» εγχώριους και ξένους τουρίστες σε μια διαφορετική Ελλάδα. «Η ονομασία «Mysterious Greece» προήλθε από τον θαυμασμό μου για την αρχαία Ελλάδα. Η ιστορία της Ελλάδας έχει επηρεάσει την εξελικτική πορεία ολόκληρου του ανθρώπινου γένους και συνεπώς ήθελα να δώσω ένα όνομα με ελληνικό χαρακτήρα. Το Mysterious, δηλαδή μυστήριο, προέρχεται από το ρήμα «μυώ» και με αυτόν το συμβολικό τρόπο θέλω και εγώ να μυήσω το κοινό μου να γνωρίσει την Ελλάδα μέσα από τη δική μου σκοπιά. Θέλω οι ταξιδιώτες που θα με τιμήσουν και θα με εμπιστευθούν να μάθουν και να κάνουν πράγματα που δεν θα είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν αν δεν υπήρχε το «Mysterious Greece»» λέει.
Εναυσμά της η εργασία σε μάθημα του μεταπτυχιακού της, στην οποία ζητήθηκε να επιλέξουν μια πόλη και να εξετάσουν το πώς θα μπορούσαν να την ενδυναμώσουν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού τουρισμού (Business Tourism). «Η βασική σύστασή μου επικεντρώθηκε γύρω από το πλαίσιο του Re-branding Greece. Αρχισα λοιπόν να ψάχνω στο Internet τι υπάρχει σε τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, ήθελα όμως να φτιάξω έναν οδηγό για την αυθεντικότητα της ελληνικής ομορφιάς και κουλτούρας για να δείξω πόσο όμορφη είναι η χώρα μου» εξηγεί η Στεφανία. Σημειώνει ότι η αγάπη της για την Ελλάδα ήταν εκείνη που την οδήγησε στη δημιουργία του site. Πρακτικά λοιπόν, τονίζει, δεν πρόκειται για έναν ακόμη τουριστικό αλλά για έναν ταξιδιωτικό οδηγό που «απευθύνεται σε εκείνους τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν την καρδιά ενός τόπου».

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ώσπου η Στεφανία να συγκεντρώσει το υλικό. «Η ιδέα μου ήρθε το καλοκαίρι του 2012 και η συλλογή των πληροφοριών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013. Ηταν πολύ δύσκολο να μαζέψω όλες αυτές τις πληροφορίες. Είναι από ταξίδια δικά μου, ταξίδια φίλων μου, από ανθρώπους που γνώρισα μέσω των social media και από φίλους φίλων».

Η προσπάθειά της όμως ανταμείφθηκε. Από την 1η Ιουνίου που το «Mysterious Greece» λειτούργησε ηλεκτρονικά περισσότεροι από 11.000 viewers έχουν επισκεφθεί τη σελίδα, με το κοινό της να προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία. «Χαίρομαι πάρα πολύ για την ως τώρα ανταπόκριση του κόσμου γιατί ανταμείβεται ο κόπος μου».

Το «Mysterious Greece» αποτελείται από αυτοτελείς θεματικές ενότητες οι οποίες παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο πληροφοριών για κάθε προορισμό της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα σε ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον για τον επισκέπτη γεμάτο με τα χρώματα της Ελλάδας.
Η ενότητα «About Greece» παρέχει γενικές ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Ελλάδα, ενώ η κατηγορία «Τravel Guides» προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε προορισμό. Ξεχωριστό κομμάτι αυτής της κατηγορίας είναι η υποενότητα «Mysterious Greece Tips» που δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στον εκάστοτε προορισμό.
Στην ενότητα «Travel Mood» δίνεται η δυνατότητα στον ταξιδιώτη να διαμορφώσει το πρόγραμμά του και τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί βάσει των προτιμήσεων και των ενδιαφερόντων του. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι λάτρης των καταδύσεων θα μπορεί να αναζητήσει απευθείας προορισμούς που να παρέχουν ή να ενδείκνυνται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε έναν προορισμό, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία της ενότητας «Monthly Articles». Ηδη ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι αφιερωμένος στη Σαντορίνη με κείμενα σχετικά με boutique hotels, τοπικά προϊόντα, συνεντεύξεις, μικρές εξορμήσεις, τοπικές γιορτές κ.τ.λ.
Επίσης ό,τι συμβαίνει ανεβαίνει στο blog. Σε αυτή την ενότητα θα φιλοξενούνται καθημερινές up-to-date πληροφορίες και δράσεις που αναμένεται να γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Τέλος, μέσω της ενότητας «Share your mystery» οι ταξιδιώτες μπορούν να μοιραστούν τα «μικρά μυστικά» που ανακάλυψαν στα ταξίδια τους. Το «Mysterious Greece» απευθύνεται δωρεάν σε όλους τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν την Ελλάδα. Διατίθεται προς το παρόν αποκλειστικά στα αγγλικά στοχεύοντας στη διεθνή ανάδειξη της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στα σχέδια της Στεφανίας πάντως συμπεριλαμβάνεται και η μετάφραση του site και σε άλλες γλώσσες. «Στοχεύω στην ανάδειξη της χώρας στο εξωτερικό και τα αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα που μιλάνε όλοι. Η γλώσσα ήταν ένα ερωτηματικό, αλλά τα αγγλικά είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μιλάει ο περισσότερος κόσμος» καταλήγει η Στεφανία.
«Εξερευνήστε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τα μηνιαία άρθρα του «Mysterious Greece» για να ανακαλύψετε μυστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα! Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τα μυστήρια της Ελλαδάς;». Οποιος είναι έτοιμος να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας, έστω και διαδικτυακά, μπορεί να επισκεφθεί την ηλεκτρονική σελίδα του «Mysterious Greece» www.mysteriousgreece.com και τη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/MysteriousGreece.

HeliosPlus