Για την απρόσκοπτη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα δεσμεύονται οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων. Όχι όμως και για την επόμενη μέρα.
Προειδοποιούν ότι «αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν οι ίδιες ή και χειρότερες, δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα πίστωσης των ασφαλιστικών ταμείων».
Όπως επισημαίνουν, παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ (για παλαιές και νέες οφειλές) για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η ρευστότητα των μονάδων να έχει εκμηδενιστεί. «Για την παροχή των ιατρικών μας υπηρεσιών», σημειώνουν, «απαιτούνται αντιδραστήρια, αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά μηχανημάτων και ιατρικός εξοπλισμός. Το σύνολο των προμηθειών αυτών δυστυχώς είναι εισαγόμενο. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας σήμερα το βράδυ, ανακοίνωση δημοψηφίσματος και κλείσιμο τραπεζών), δημιουργεί μία απίστευτη οικονομική ασφυξία στην αγορά. Μπροστά σε αυτήν τη διαμορφούμενη κατάσταση, οι εισαγωγικές εταιρείες και οι διεθνείς οίκοι, που αποτελούν τους προμηθευτές μας, απαιτούν πλέον άμεση εξόφληση των παραγγελιών μας. Η απαίτηση αυτή οδηγεί επί της ουσίας στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων μας εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος».