Ουρές έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών σχηματίζουν από πολύ νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους.

Κι ενώ με βάση τηναρχική ενημέρωση η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων θα γινόταν με αλφαβητική σειρά, έγινε γνωστό ότι αυτή δεν τηρείται απ’ όλες τις τράπεζες.

Οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από το επώνυμό τους θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

Επίσης, εκδίδονται κάρτες επί τόπου από τις τράπεζες, με τη διαδικασία να κρατά 10-15 λεπτά.

Με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με βάση το εκάστοτε ημερήσιο όριο αναλήψεων, που σήμερα είναι60 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι για να λάβουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες με την αστυνομική τους ταυτότητα ή με άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών και όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί.

Λίστες με τα υποκαταστήματα των τραπεζών που θα ανοίξουν από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου, για την εξυπηρέτηση της πληρωμής των συνταξιούχων ανάρτησε το υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του.

http://www.minfin.gr/?q=el/news/news/katasthmata-5%20trapezwn

Εφόσον χρειαστεί θα παραταθεί το ωράριο των τραπεζών, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα στο MEGA

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει το άνοιγμα 1.000 τραπεζικών καταστημάτων από αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου και για τρεις μέρες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Αρχικά ήταν 240 ευρώ για την εβδομάδα και στη συνέχεια μειώθηκε σε 120 ευρώ.

Επίσης, λόγω του προβλήματος που παρατηρήθηκε, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, για τους κατόχους πιστωτικών καρτών οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό, με πρωτοβουλία των τραπεζών υπεβλήθη αίτημα προς την αρμόδια Επιτροπή, να επιτραπεί η χρήση των καρτών στις περιπτώσεις αυτές, το οποίο και εγκρίθηκε.

Κατόπιν τούτου οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους όπως ακριβώς και στην Ελλάδα για οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές, όχι όμως για ανάληψη μετρητών.

Οι οδηγίες από τις τράπεζες

Από τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, ή οι πληρεξούσιοί τους (εφόσον φέρουν το σχετικό πληρεξούσιο) για λογαριασμό τους, των οποίων ο συνταξιοδοτικός λογαριασμός τηρείται στην τράπεζα που επισκέπτονται.

Εξυπηρετούνται στα ταμεία των Καταστημάτων μόνο όσοι εξ’ αυτών δεν έχουν πρόσβαση στα ΑΤΜ (δηλ. δεν έχουν χρεωστική κάρτα), και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για έκδοση χρεωστικής κάρτας.

Εξυπηρετείται μόνο η ανάληψη από συνταξιοδοτικό λογαριασμό ποσού έως € 120 (μία μόνο φορά ανά συνταξιούχο).

Επιπλέον, θα γίνονται δεκτά αιτήματα συνταξιούχων για χορήγηση πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δίκτυα εξυπηρέτησης, δηλ. απόκτηση χρεωστικής κάρτας ή/και σύνδεση στο internet banking. Δεν θα διενεργείται καμία άλλη τραπεζική εργασία ή συναλλαγή.

Προκειμένου να εισέλθει στο Κατάστημα ο συνταξιούχος, ή συνδικαιούχος του λογαριασμού ή πληρεξούσιος, θα πρέπει απαραιτήτως να επιδείξει το σχετικό αποδεικτικό (π.χ. ενημερωτικό σημείωμα από το Ταμείο του ή βιβλιάριο όπου φαίνεται προηγούμενη πίστωση σύνταξης), την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο, καθώς και τυχόν πληρεξούσιο.

Επαναλειτουργία των καρτών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό

Την επαναλειτουργία των καρτών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό αποφάσισαν οι διοικήσεις τους για την εξυπηρέτηση των πελατών που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους κατόχους πιστωτικών καρτών οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό, με πρωτοβουλία των τραπεζών υπεβλήθη αίτημα προς την αρμόδια Επιτροπή, να επιτραπεί η χρήση τους στις περιπτώσεις αυτές, το οποίο και εγκρίθηκε.

Κατόπιν τούτου οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους όπως ακριβώς και στην Ελλάδα για οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές, όχι όμως για ανάληψη μετρητών.

Στο πρώτο διήμερο της εβδομάδας λειτουργούσαν οι κάρτες μόνο δύο τραπεζών. Πλέον, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί για όλες τις τράπεζες.

Σημειώνεται πάντως ότι οι κάρτες θα λειτουργούν όσο οι Visa, MasterCard και American Express εξακολουθούν να εγγυώνται τις πληρωμές από τις ελληνικές κάρτες.

Εάν αρθεί η εγγύηση, η λειτουργία των καρτών θα σταματήσει ξανά.

30 επιπλέον καταστήματα έθεσε στη διάθεση του κοινού η ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα, για την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, έθεσε στη διάθεσή τους 30 επιπλέον καταστήματα.

Τα περισσότερα εκ των 280 καταστημάτων που λειτούργησαν τελικά, έμειναν ανοικτά και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της τράπεζας, παρά τις όποιες προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, υπήρξαν, σε ορισμένα καταστήματα, δυσκολίες λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων κυρίως τις πρώτες ώρες λειτουργίας.

Η πρόθεση της Εθνικής αλλά και των άλλων τραπεζών για την εξυπηρέτηση του κοινού με αλφαβητική σειρά, ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνταξιούχοι δεν επετεύχθη, καθώς η αναγκαία πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Υπουργική απόφαση που όριζε το ποσό της καταβολής των 120 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο, απεστάλη μετά τα μεσάνυκτα.

Συνεπώς τα Δελτία Τύπου, τόσο της Εθνικής όσο και των άλλων τραπεζών, για την ενημέρωση του κοινού, εξεδόθησαν στη 1 τα ξημερώματα.

Μετά τις 11 το πρωί, η ροή στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων ήταν μειωμένη συγκριτικά με τη ροή που εμφανίζεται στις, υπό κανονικές συνθήκες, ημέρες πληρωμής συντάξεων και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από αύριο.