Καλοκαιρινή βόλτα σε μια ανεξερεύνητη γειτονιά της πόλης, τη συνοικία των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου, με ξεναγό την Clio Muse, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 1η Ιουλίου, από 18.30 ως 23.00, στον Νέο Κόσμο.
Αφορμή γίνεται το «Dourgouti Island Hotel Project», ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα συλλογικών δράσεων, ζωντανών και ψηφιακών, ταυτόχρονης συλλογής και ανάδειξης του πολιτισμικού κεφαλαίου της γειτονιάς.
Από τον Αύγουστο του 2014 διοργανωτές, καλλιτέχνες και κάτοικοι έχουν δημιουργήσει τη δική τους ήρεμη νησίδα μέσα στην πόλη που οριοθετείται από τις γραμμές του τραμ, τη λεωφόρο Λαγουμιτζή και την όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρο Συγγρού και λέγεται Δουργούτι.
Μέσα από την εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι» όλοι όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν εντελώς δωρεάν έναν πρωτότυπο πολύτοπο και να πραγματοποιήσουν ένα μαγικό ταξίδι στις τέσσερις διαστάσεις του Δουργουτίου μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες μεθόδους συζήτησης, την ιστορία και τη μουσική.
Οι περιηγήσεις στο Δουργούτι θα ξεκινήσουν από τις 18.30, με αφετηρία τη στάση του μετρό Συγγρού/Φιξ, όπου οι Clio Muse, μαζί με τις ομάδες ΑΣΤΥ και όχι παίζουμε/UrbanDig Project, θα προσφέρουν την πρώτη ψηφιακή διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο του Δουργουτίου.
Το υλικό που θα παρουσιάσουν έχει παραχθεί από την Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου και την Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης.
Ως τις 23.00 οι παραπάνω ομάδες θα βρίσκονται στην αφετηρία για να καλωσορίσουν τον επισκέπτη με τη βοήθεια του κινητού του σε μια περιήγηση «off-road», εκτός της πολύβουης λεωφόρου. Μια διαδρομή αντάξια της «Μαγικής Πόλης», όπως κάποτε χαρακτήρισε ο Νίκος Κούνδουρος τη γειτονιά, που αποτέλεσε και το σκηνικό της ομώνυμης ταινίας του. Θα γνωρίσει μυστικά της αγωνιστικής, προσφυγικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της καταλήγοντας στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Athenaum Intercontinental», ιστορικό τοπόσημο από την Κατοχή ως σήμερα.
Ενα περπάτημα στη γειτονιά όπου το cyber συναντά τη συλλογική έρευνα δίνει τη σκυτάλη σε μια συζήτηση σε τραπεζάκια έξω όπου οι παρευρισκόμενοι θα μοιραστούν προσωπικά «ταξίδια» στην καθημερινότητα της πόλης και σε μια συναυλία στην πλατεία από ντόπιους και φίλους.
Στις 19.30, στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων, Σφιγγός και Φανοσθένους, θα ξεκινήσει το «WorldCafé στην πλατεία». Οι ProcessMakers με «τραπεζάκια έξω» προσκαλούν τους Αθηναίους σε μια ομαδική συζήτηση αναζητώντας μέσα από την έκφραση των επισκεπτών και των περιοίκων το πώς η πόλη γίνεται έμπνευση στην καθημερινότητά τους, καθώς και τις εντυπώσεις από την προηγούμενη περιήγηση του Δουργουτίου.
Οι δουργουτιώτες μουσικοί Τάκης και Αννα Μπουρμά, Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας και 11η παράλληλος θα προσφέρουν από τις 20.30 ως τις 23.00 μια συναυλία γειτονιάς στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου. Η πολυπολιτισμικότητα, η μουσική παράδοση και η αίσθηση συλλογικότητας που είχε το Δουργούτι όταν ήταν «μια παραγκούπολη μαγική» επιστρέφουν μέσω μιας βραδιάς που θα ταξιδέψει το κοινό.

HeliosPlus