Ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να λειτουργήσει στην Τήλο, προκειμένου να καταστει το νησί ενεργειακά αυτόνομο.

Στην Τήλο θα εγκατασταθεί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.
Έως σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας, διακοπές ρεύματος.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου TILOS, και εφόσον προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις (εκκρεμούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ), η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτώβρη, ενώ ολόκληρος ο υβριδικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Horizon 2020» για την καινοτομία, στο οποίο συμμετέχουν 15 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ. T. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά). Επίσης, από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχουν ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), το WWF Ελλάς και η εταιρεία Eunice. Με την υλοποίηση του έργου το νησί θα αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο.
Σήμερα, πραγματοποιούνται στο νησί οι απαραίτητες μετρήσεις για την εύρεση των καταλληλότερων και πιο αποδοτικών ενεργειακά περιοχών, προκειμένου να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και η αννεμογεννήτρια.
Ωστόσο, εκτός από τις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ, εκκρεμεί και η απαραίτητη ορνιθολογική μελέτη για την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού, καθώς η Τήλος φιλοξενεί ορισμένα σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός. Το σύνολο της έκτασης του νησιού είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
«Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί με πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη αλλά και μεγάλο πείσμα. Παρά τις αντιξοότητες και τις αγκυλώσειςτολμάμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, το διαφορετικό, το καινούργιο. Το πρόγραμμαTILOSείναι ένα καινοτόμο έργο πνοής, συνεπές με την παράδοση του νησιού μας στην προστασία του περιβάλλοντος, που θα το εντάξει στην παγκόσμια ενεργειακή πρωτοπορία, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους ορίζοντες στον τομέα του οικοτουρισμού και ενισχύοντας την εικόνα του νησιού μας διεθνώς», αναφέρει η δήμαρχος της Τήλου κυρία Μαρία Καμμά Αλιφέρη.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Καλδέλλης,διευθυντής του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ. Τ. μιλά για μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί η δυναμική της νησιωτικής Ελλάδας, προτάσσοντας την υιοθέτηση ενός ενεργειακού μοντέλου, προσηλωμένου στην αποκεντρωμένη παραγωγή και την ήπια ανάπτυξη, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στο περιβάλλον και τις οικολογικές αξίες των νησιωτών.
«Το πρόγραμμαTILOSαποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική. Καθώς η τεχνολογία στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών αποτελεί πλέον και ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα από εμάς», σημειώνει ο υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς κ. Νίκος Μάντζαρης, ο οποίος ελπίζει το παράδειγμα της Τήλου να βρει μιμητές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.