Με πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Σταμάτη, συνεδριάζει και σήμερα Τετάρτη, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς συζητείται η αίτηση εξαίρεσης των τακτικών δικαστών και του αναπληρωτή εισαγγελέα, που υπέβαλε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά την απόρριψη της – έκτης κατά σειρά – αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης της ποινής της. Η κυρία Σταμάτη έκρινε ότι η σύνθεση του δικαστηρίου μεροληπτούσε σε βάρος της.

Στην έδρα έχει ανεβεί νέα σύνθεση, γεγονός που εξέπληξε τον κ. Φραγκίσκο Ραγκούση, συνήγορο της κυρίας Σταμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά και ζήτησε προθεσμία ώστε να υποβάλει υπόμνημα με τους λόγους εξαίρεσης, θέτοντας μάλιστα γενικότερο ζήτημα εκδίκασης της υπόθεσης (π.χ. απαγόρευση ερωτήσεων από κατηγορουμένους) από την τακτική σύνθεση. Επικαλέστηκε μάλιστα την ταλαιπωρία της εντολέως του, σημειώνοντας ότι χθες βράδυ δέχθηκε ακόμη μία φραστική επίθεση από φρουρό στο ίδρυμα όπου νοσηλεύεται.

«Δεν μου δίνει τον λόγο, έχει κάποιες εμμονές το δικαστήριο», τόνισε σε δική του παρέμβαση και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Τον τελευταίο καιρό, άλλαξε στάση απέναντι μας, έγινε εχθρικό, μεροληπτικό. Όλοι ξέρουν βέβαια ότι στη Δικαιοσύνη υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «συνεννοήσεις» που γίνονται το τελευταίο διάστημα, αλλά και αποφάσεις που έχουν χαρακτήρα εύκολης επιλογής. Κατέφυγε μάλιστα για πολλοστή φορά σε βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «δικαστήριο –παρωδία», και «θέατρο».

«Έχετε μια αντίληψη για τα πράγματα και βάσει των εμπειριών σας νομίζετε ότι παντού συμβαίνουν τα ίδια» αντέτεινε η πρόεδρος κυρία Βίκυ Ηλιοπούλου.

Παίρνοντας τον λόγο η Βίκυ Σταμάτη, παραπονέθηκε πάλι για τις συνθήκες κράτησής της, και τους «μεσαιωνικούς», «τραγικούς», περιορισμούς που υφίσταται, όπως η συνεχής επιτήρηση και η μη δυνατότητα προαυλισμού της.

«Δεν υπάρχουν γιατροί να επιβάλλουν διαφορετικές συνθήκες κράτησης;», ρώτησε η πρόεδρος. «Η θέση η δική μου είναι στο παιδί μου. Είναι έξω οι πρωταγωνιστές, οι υπεύθυνοι, οι ένοχοι», απάντησε η κυρία Σταμάτη.


«Έχω να δω το παιδί μου τρεις μήνες, είναι απάνθρωποι και φασιστικοί περιορισμοί τους οποίους υφίσταμαι. Δεν είναι όμως αυτοί, που με οδήγησαν στο αίτημα μου, είναι η αναιτιολόγητη δικαστική απόφαση, και η παραβίαση του δικαιώματος της ακρόασης», πρόσθεσε.

«Δεν έχω σχέση ούτε με βάρκες, ούτε με υποβρύχια. Αν είμαι μοχλός πίεσης στον Τσοχατζόπουλο…η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αδικία κυρία πρόεδρε», επεσήμανε η κατηγορούμενη.

Η ίδια διερωτήθηκε μάλιστα που διαφέρει με την κυρία Αντα Παπανδρέου, σύζυγο του «Γιωργάκη Παπανδρέου που πήρε αποφάσεις για το ΔΝΤ», και τις συζύγους των μελών του ΚΥΣΕΑ, με το σκεπτικό ότι το μόνο που μπορεί να της καταλογίσει κανείς είναι ο γάμος της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. «Αν βρίσκομαι φυλακή γιατί τον παντρεύτηκα και έκανα παιδί μαζί του, τότε έσφαλα».

Συμφώνησε, δε, με τον σύζυγο της ότι η δίωξη είναι πολιτική.

O εισαγγελέας κ. Ιωάννης Προβατάρης τόνισε στην πρότασή του ότι δεν συντρέχει λόγος παροχής προθεσμίας.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για προθεσμία και συνέχισε με την εκδίκαση της ένστασης εξαίρεσης.

«Η άποψη της αιτούσης δεν θεμελιώνεται στα πραγματικά περιστατικά», τόνισε ο εισαγγελέας κ. Ι. Προβατάρης, εκτιμώντας ότι η απόρριψη της αίτησης αναστολής της ποινής της Βίκυς Σταμάτη συνιστά νέα κρίση του δικαστηρίου, η οποία και δεν συνδέεται με την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία. Ο εισαγγελέας ζήτησε ως προς το δια ταύτα την απόρριψη της ένστασης.

«Έχετε μπροστά σας το σκεπτικό, με βάση το οποίο απερρίφθη (σσ: από την τακτική σύνθεση του δικαστηρίου) η αίτηση της;», ρώτησε ο κ. Ραγκούσης. «Έχετε απεριόριστη εξουσία να κρίνετε συναδέλφους σας. Μήπως η έδρα απώλεσε την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ανεβαίνοντας στην έδρα;».

Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κυρία Ουρανία Μενδρινού έκρινε πάντως ότι αίτηση εξαίρεσης έγινε για λόγους εντυπωσιασμού, και όχι ουσίας.

Προτού αποφανθεί το δικαστήριο, η Βίκυ Σταμάτη θέλησε να πάρει τον λόγο, για να καταγγείλει ότι έχει δει τον άνδρα της να βασανίζεται από την πρόεδρο, όταν αντιθέτως η τελευταία «θώπευε τον κ. Σημίτη».

Το δικαστήριο απέρριψε τελικά την αίτηση εξαίρεσης ως παντελώς αόριστη. «Δεν προχωρήσαμε στην ουσία, για να δούμε αν είναι αληθινά τα όσα λέτε», εξήγησε η πρόεδρος, η οποία ευχήθηκε μελλοντική αίτηση αναστολής της ποινής της να έχει καλή έκβαση.