Δεμένα θα μείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια την Τρίτη 30 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν προς τα νησιά την ημέρα εκείνη.

Η ΠΝΟ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή όπως μάλιστα τονίζει ανοχή των λιμενικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, ζήτησαν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα που έληξαν στις 31/12/2014, αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που όπως ανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν ανέφεραν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανανεωθούν, αλλά πρόσθεσαν επίσης ότι εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη ( ακτοπλόοι –ναυτικοί) εξακολουθούν και τις εφαρμόζουν ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις των υφιστάμενων.

Επιπλέον η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τονίζει ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στα πληρώματα ορισμένων εταιρειών συνεχίζεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50% ενώ θέτει θέμα «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.

Επίσης σημειώνει ότι η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών συνεχίζεται υπογραμμίζοντας ότι η εφοπλιστική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια για την επίλυση έστω και ενός εκ των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα «τακτοποιηθούν».

Η ΠΝΟ μιλά επίσης για επερχόμενη χιονοστιβάδα αντιεργατικών μέτρων και πολιτικών από τις απαιτήσεις των δανειστών που μόλις χθες ανακοινώθηκαν.