Την πρώτη θέση στην κατηγορία άρθρου κέρδισε η Μαρία Παρτέλη, μαθήτρια Α’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης στον διεθνή διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Η 16χρονη μαθήτρια, μέσα στο άρθρο της με τίτλο «Community Gardens: a Solution for a healthy and profitable Life-Style», αναφέρεται στη νέα τάση που επικρατεί στη χώρα, την έννοια των κοινοτικών κήπων, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τη διετή ενασχόληση μαθητών και καθηγητών του σχολείου σε περιβαλλοντικά προγράμματα.
«Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί βαθιά σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, ιδίως στα αστικά κέντρα. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και τα προϊόντα διατροφής έχουν γίνει πιο ακριβά από ό,τι στο παρελθόν. Οι άνθρωποι αγωνίζονται για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό και πειραματίζονται με νέες ιδέες και δημιουργικές δράσεις. Οι κοινοτικοί κήποι φαίνεται να είναι η νέα τάση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι προσφέρουν όχι μόνο μια οικονομική και οικολογική ανανέωση των πόλεων, αλλά και μία υγιή και ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους, που εμπλέκονται» αναφέρει η Μαρία μέσα στο άρθρο που έγραψε με τη βοήθεια και τη στήριξη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κυρίας Χρυσούλας Νένου.
«Έχει παρατηρηθεί ότι κυρίως τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα παράγουν τρόφιμα σε σύγχρονα αστικά κέντρα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που εμπλέκονται φαίνεται να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι θέλουν να ελέγξουν τι ακριβώς καταναλώνουν. Όταν κοιτάζετε στέγες κτιρίων, δομές παροχής σκιάς πάνω από χώρους στάθμευσης και κήπους, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν τα βασικά οργανικά συστατικά για τα τρόφιμα, για να εξοικονομήσουν χρήματα και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην προσωπική πολεοδομία αναδιαμόρφωσης των πόλεων μας. Η αστική γεωργία παρουσιάζεται ως μία από μια σειρά από στρατηγικές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο της κρίσης της παχυσαρκίας / διαβήτη, καθώς και τα θέματα της πρόσβασης των τροφίμων, την ασφάλεια και την πείνα» συνεχίζει η Μαρία.
Το βραβείο της μαθήτριας είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο για μια καλύτερη και δίκαιη κοινωνία.
«Δεν περιμέναμε μια τέτοια διάκριση, όμως είχαμε δουλέψει αρκετά. Σίγουρα μας χαροποίησε αυτή η πρώτη θέση» σχολιάζει στο «Βήμα» η κυρία Νένου.
Διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και εθνικό χειριστή την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), το οποίο δραστηριοποιείται σε 27 χώρες. Τα μέλη του δικτύου εκπονούν σε τοπικό επίπεδο δημοσιογραφικές έρευνες περιβαλλοντικού περιεχομένου. Παράγουν άρθρα και φωτογραφίες, τα οποία απευθύνονται κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Συγχρόνως, παράγουν περιβαλλοντικά άρθρα με διεθνές περιεχόμενο ως αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας τους.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το έτος 2015. Συνολικά σημειώθηκαν 3.910 καταχωρήσεις από 24 χώρες εκ των οποίων η διεθνής κριτική επιτροπή έλαβε 120 συμμετοχές. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν συνολικά 16 συμμετοχές και στις τρεις κατηγορίες -άρθρο, φωτογραφία, βίντεο- ενώ μόνο πέντε κατάφεραν να προκριθούν.
Ως διεθνείς νικητές επιλέχθηκαν επτά άρθρα, έξι φωτογραφίες και επτά βίντεο. Οι νικητές του διαγωνισμού επιλέχθηκαν από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Διεθνές Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Περιβαλλοντικών Οικονομικών (IIEEE), το Ίδρυμα της Εταιρείας Wrigley, την Ένωση Μαθητών YRE (1996), το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) καθώς επίσης και από διεθνείς δημοσιογράφους, συγγραφείς και σκηνοθέτες (Longyearbyen Consulting & Media).