Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν έχουμε συμφωνία και την ευθύνη τη φέρουν οι πιστωτές καθώς ζητούν πλήρη υποταγή της χώρας μας.
«Δεν έχουμε συμφωνία. Και δεν υπάρχει συμφωνία διότι την ευθύνη την έχουν ακέραιη οι πιστωτές και οι λεγόμενοι «θεσμοί». Οι «θεσμοί» δεν κάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και με αυτούς που έχει εξουσιοδοτήσει η κυβέρνηση. Οι «θεσμοί» αυτό που ζητάνε από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ». Είναι πλήρη υποταγή. Ζητάνε λεηλασία. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διαθέσιμη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πέρα για πέρα σαφές», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Όπως τόνισε, «κινούμαστε στη βάση πλαισίου για μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή, απολύτως συμβατή, με το πρόγραμμά μας. Για μια συμφωνία που θα μπορεί να στήσει τη χώρα όρθια και να δώσει μια θετική διέξοδο στην κρίση. Μόνο μία τέτοια συμφωνία η οποία θα είναι σε συνάφεια και σε συμβατότητα με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει αυτή η κυβέρνηση. Αυτό, άλλωστε, το είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Το είπε με κάθε σαφήνεια».