Το σχέδιο για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει τη σύνταξή του, καθηγητής κ. Αλέξης Μπένος, στους επτά διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα βελτιωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για να παραδοθεί στις αρχές της εβδομάδας στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Αντρέα Ξανθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προτείνει την εφαρμογή ενός μικρού συστήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο οικογενειακοί γενικοί γιατροί όσο και ειδικευμένοι. Επίσης, θα προβλέπονται και θα έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο οι οικογενειακοί νοσηλευτές. Μελετάται το ενδεχόμενο οι γιατροί να συνεργάζονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω ενός συμβολαίου που ουσιαστικά προσδιορίζει τη δουλειά και τις αποδοχές τους.
Ειδικότερα, ο οικογενειακός γιατρός θα εργάζεται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα υπογράφει συμβόλαιο με την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει και θα αμείβεται είτε μόνο με μισθό είτε και με μπόνους ανάλογα με την απόδοσή του. Δίπλα του θα έχει τους οικογενειακούς νοσηλευτές, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική στήριξη αλλά και νοσηλευτική φροντίδα ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται κατ΄ οίκον νοσηλεία.
Οι μονάδες του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα στελεχωθούν και από γιατρούς ειδικοτήτων, οι οποίοι θα βρίσκονται μέσα στις μονάδες υγείας και θα αξιολογούνται κάθε τρία χρόνια. Και αυτοί οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου με επαγγελματίες υγείας για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Το πρόβλημα με τους γιατρούς οι οποίοι πριν από περίπου έναν χρόνο απομακρύνθηκαν από το σύστημα μετά το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν είχαν βάλει λουκέτο στα ιδιωτικά ιατρεία τους, παραμένει.
Μάλιστα, προ ημερών εστάλη έγγραφο από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος) κ. Γ. Γιαννόπουλο στους γιατρούς των Μονάδων ΠΕΔΥ με το οποίο τους έλεγε να προχωρήσουν άμεσα (έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου) στο κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων τους. Τελικά δόθηκε από τον διοικητή παράταση δέκα ημερών.
Οι γιατροί είναι ανάστατοι, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κ. Π. Ψυχάρη να καλεί όλους όσοι έχουν ενταχθεί και υπηρετούν στις Μονάδες, διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους με βάση ισχύουσες θετικές δικαστικές αποφάσεις, να μην τα κλείσουν. Το θέμα συζητήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη συνάντηση του κ. Ψυχάρη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.