Σε εμπρησμό προερχόμενο από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την αιτία της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «αποτελεσματική πορεία του έργου κατάσβεσης και τη μείωση των ρύπων στα επίπεδα των φυσιολογικών ορίων της ατμόσφαιρας».

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο αρχιπύραρχος υπογραμμίζει ότι «τα εξαγόμενα από τις έρευνες συμπεράσματα, που διενεργεί το ανακριτικό της ΠΥ, αποκλείουν την εκδήλωση της εστίας στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή στον αύλιο χώρου του. Συντείνουν στην εκδοχή του υπαίθριου εμπρησμού εκτός του συγκροτήματος, ο οποίος με τη συνέργεια του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εξάπλωσε άμεσα τις φλόγες στους σωρούς των εύφλεκτων υλικών».

Ο διοικητής απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του έργου κατάσβεσης ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. «Από το πρωί δεν υπάρχει πουθενά φλόγα. Μόνο ελαφρύς καπνός ο οποίος θα συνεχίσει εξαιτίας της υπάρχουσας τεράστιας ποσότητας πρώτης ύλης στον υπαίθριο χώρο. Στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος οι προσκληθείσες ζημιές και αλλοιώσεις διατηρούν μικροεστίες που ελέγχονται και αυτές. Με τη βοήθεια των σκαπτικών μηχανημάτων το σύνολο του καιόμενου όγκου έχει διαχωριστεί σε μικροποσότητες οι οποίες συνεχώς διαβρέχονται προκειμένου να σταματήσει εντελώς η εκροή καπνού».

Ο διοικητής υπογραμμίζει ότι η συνολική μονάδα καταλαμβάνει 45 στρέμματα εκ των οποίων τα 25 είναι υπαίθρια αποθήκη. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην κατάσβεση είναι 20 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα τρία εθελοντών, 60 πυροσβέστες, 4 υδροφόρες της Περιφέρειας, 10 από τους ΟΤΑ και τρία σκαπτικά μηχανήματα.

Τέλος υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία έχει ασχοληθεί επαλειμμένα με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι βάση των δικογραφιών «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδηλωθεί ισάριθμες πυρκαγιές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων». Πληροφορίες αναφέρον ότι μετά από κάθε πυρκαγιά επεκτεινόταν ο χώρος των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Θωμά Μπιζά πρώην συνδικαλιστικού στελέχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ειδικού στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο με την εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Είναι απορίας άξιο πως εξαπλώθηκε η πυρκαγιά ταυτόχρονα σε όλη την έκταση και μάλιστα σε υλικά που από την φύση και θέση τους έπρεπε να σιγοκαίονται» επισημαίνει στο ΑΠΕ και συνεχίζει: «Η αρχική εκδήλωση της φωτιάς, σε όμορη αγροτική έκταση ΒΑ των εγκαταστάσεων μάλλον μπήκε για «ξεκάρφωμα». Η μάντρα ύψους τριών μέτρων και η υγρασία λόγω προηγούμενης βροχόπτωσης δεν ευνοούν τυχαία επέκταση».

Η «μεταμόρφωση» των απορριμμάτων

Επίσης στον εσωτερικό χώρο όπου μπήκε αμέσως ο κ Μπιζάς διαπίστωσε ότι οι σωροί δεν ήταν από καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά αλλά από σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία δεν είχαν επίσημο λόγο ύπαρξης εκεί. Λόγω της εμπειρίας του υπογραμμίζει ότι σε αυτή την πρακτική της «μεταφόρτωσης» των απορριμμάτων επιδίδονται μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα λεγόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Δηλαδή πληρώνονται από τους πελάτες (εταιρείες, δήμους κ.α.), για παράδειγμα με 30 ευρώ τον τόνο, για να πάρουν τα απορρίμματά τους και στη συνέχεια ως πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης τα διοχετεύουν δωρεάν ως υπολείμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σημειώνει ότι τα υλικά από τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμα) αποθέτονται χωρίς καμία επιβάρυνση στον ΧΥΤΑ. Διαφορετικά θα στοίχιζαν 60 ευρώ τον τόνο. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει ο κ. Μπιζάς, αναπαράγεται μια νοσηρή κατάσταση η οποία γιγαντώθηκε με την άγνοια ή ανοχή των ιθυνόντων κατά την τελευταία 20ετία.

«Για εμένα» τονίζει «οι πραγματικοί εμπρηστές είναι αυτοί που έστησαν το άθλιο συγκεντρωτικό μοντέλο των απορριμμάτων και μπούκωναν τους τοπικούς δημάρχους με εκατοντάδες εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν την ποθούμενη κοινωνική ανοχή στο έγκλημα της Φυλής. Είναι οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ που υπηρέτησαν με πάθος αυτό το μοντέλο και έστησαν αυτό το έγκλημα. Είναι αυτοί που αντιδρούν σήμερα στην αποκεντρωμένη διαχείριση με ήπιες εγκαταστάσεις και μικρούς ΧΥΤΥ, αυτοί που βρίζουν την Βαλαβάνη γιατί δίνει 12 στρέμματα για πράσινο σημείο στο Ελληνικό».

«Αθλιο κύκλωμα» στα απόβλητα

Αναφορικά με το τοξικό νέφος που κάλυψε το Θριάσιο, προσθέτει «μερικοί από εμάς το έχουμε δει και άλλες φορές στη περιοχή. Έχουμε δει και άλλο ΚΔΑΥ να καίγεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Γνωρίζουμε και άλλα ΚΔΑΥ στην περιοχή που έχουν γίνει παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης και έχουν στις εγκαταστάσεις τους στοιβαγμένους χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές αυτό το άθλιο κύκλωμα που μαζεύει κάθε είδους απόβλητα και τα βάζει στην Φυλή σαν υπολείμματα επεξεργασίας.

Αυτά τα κυκλώματα στο όνομα της ανακύκλωσης διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών και κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς λόγω του ΧΥΤΑ της Φυλής. Χρόνια ολόκληρα καταγγέλλουμε αλλά ματαίως. Δεν θα υπήρχαν όλοι αυτοί εκεί αν δεν υπήρχε εκεί η μεγαλύτερη χωματερή του σύγχρονου κόσμου» καταλήγει ο κ. Μπιζάς.