Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή ΕυάγγελουΚαλούση το 2000 με 7 εκατ. δραχμές (περίπου 6.000 ευρώ). Ο τελευταίος καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε 10ετή φυλάκιση και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, την οποία το Εφετείο μετέτρεψε προς πέντε ευρώ ημερησίως (εξαγοράσιμη), καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα, και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης για υπόθεση του οποίου φέρεται να έγινε η αναφερόμενη δωροδοκία του πρώην δικαστικού λειτουργού.
Πρόκειται για μία υπόθεση που αποκαλύφθηκε το 2005, στο πλαίσιο της έρευνας για το περιώνυμο «παραδικαστικό κύκλωμα» οπότε και από το άνοιγμα λογαριασμών του Ευ. Καλούση εντοπίστηκε η επίμαχη συναλλαγή με καταθέτοντα το ποσό έναν νεαρό συνεργάτη του Π. Μαντούβαλου. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η συναλλαγή αυτή αφορούσε αγορά ΙΧ μίας αποθανούσας συνεργάτιδάς του, την οποία θέλησε να εξυπηρετήσει.
Ο Π. Μαντούβαλος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 7ετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για την εμπλοκή του στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ότι ο πρώην βουλευτής είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2000 από πελάτη του 30 εκατ. δραχμές προκειμένου να μην τον προφυλακίσει ο τότε ανακριτής Ευ. Καλούσης.
Ο Π. Μαντούβαλος είχε αθωωθεί πρωτόδικα το 2010 για την υπόθεση της δωροδοκίας του Ευ. Καλούση. Όμως μετά από έφεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο. Ωστόσο για τη δικαστική αυτή διαδικασία του 2010 είχαν υπάρξει καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού δικαστών και βρίσκεται σε εξέλιξη νέα δικαστική έρευνα.
Σημειώνεται ότι ο Ευ. Καλούσης τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε κάθειρξη 12 ετών για τη συμμετοχή του στο «παραδικαστικό κύκλωμα». Ο ίδιος δικαστής τον Ιούλιο του 2008 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 20 ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή για παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων και άλλα αδικήματα σχετικά με ποινικές υποθέσεις που χειριζόταν μαζί με την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.