Σχεδόν τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας επιμένουν να καπνίζουν, αναδεικνύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια των θεριακλήδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 26% των Ευρωπαίων παραμένουν καπνιστές, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των καπνιστών εμφανίζουν μείωση κατά 2% στην ΕΕ από το 2012.

Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά με 38% και 35% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, καπνιστές είναι το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών. Οι περισσότεροι καπνιστές αγοράζουν πακέτο τσιγάρων καθημερινά (76%) ενώ εννέα στους δέκα (92%) δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 52% των ελλήνων καπνιστών ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς (57%) δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει να το διακόψουν.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί στο 11 και 19 τοις εκατό αντίστοιχα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγαλύτερη πτώση από το 2012 έως το 2015 σημειώθηκε στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών (25% από 29%).

Το 59% των ευρωπαίων καπνιστών έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς, το 12% έχει επιχειρήσει τη διακοπή του μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με 7% το 2012. Ωστόσο, μόνο το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφερε να μειώσει ή να σταματήσει το κάπνισμα.

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου ανακοινώθηκαν με ευκαιρία την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ex-smokers are Unstoppable» («Οι Πρώην Καπνιστές είναι Ασταμάτητοι»), η οποία ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια για τη διακοπή του.

Η Κομισιόν υποστηρίζει μάλιστα ότι, μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach, ένας στους τρεις καπνιστές μεταξύ 431.000 εγγεγραμμένων χρηστών προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα έπειτα από τρεις μήνες χρήσης της.