Πτώση βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αναμένεται εφέτος μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.
Όπως δείχνουν τα δεδομένα που έχουν προκύψει ως σήμερα, η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη
στο 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο (δηλαδή στις Νομικές, στις Ψυχολογίες, στις Φιλοσοφικές και στις Ιατρικές Σχολές) και μεγαλύτερη στο 2ο, στο 4ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Φυσικομαθηματικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές).
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν τη Τρίτη με την εξέταση των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα το οποίο εφέτος δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, αλλά θέματα βατά και κατανοητά. Ωστόσο, παρά την ευκολία των θεμάτων, προς τις Οικονομικές σχολές και το 5ο επιστημονικό πεδίο κατευθύνονται ετησίως και πολλοί υποψήφιοι απο την Τεχνολογική εκπαίδευση, όπου οι επιδόσεις τους στα «βαριά» μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά, ήταν εφέτος χαμηλές. Έτσι η δυσκολία των θεμάτων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων που έχουν όμως ως επιλογή τις συγκεκριμένες σχολές, διατηρεί τις συνθήκες πτώσης των βάσεων.
Όσον αφορά την κίνηση των βάσεων ανά κατεύθυνση:
Θεωρητική: Δύσκολα ήταν εφέτος τα Αρχαία Ελληνικά που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Αναμένεται έτσι υποχώρηση των βάσεων σε όλες τις κλίμακες της βαθμολογίας, η οποία θα είναι περισσότερο εμφανής στις Νομικές Σχολές, στα Τμήματα Ψυχολογίας και στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Η πτώση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα θέματα ήταν απαιτητικά εφέτος και στα Λατινικά αλλά και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, ένα μάθημα που επιλέγεται από το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Θετική και Τεχνολογική: Οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, δηλαδή στη Βιολογία Κατεύθυνσης και στη Χημεία, ήταν εφέτος συγκρατημένα καλύτερες από αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η πτωτική τάση στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές θα είναι επίσης αποτέλεσμα των δύσκολων θεμάτων που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.
Η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή τις Φυσικομαθηματικές Σχολές και τις Πολυτεχνικές Σχολές, για τις οποίες το πρώτο μάθημα της αυξημένης βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.