Τις κινήσεις της αστυνομίας που οδήγησαν στη σύλληψη δύο εκ των δραστών της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα του Διστόμου και στην αυτοκτονία του καταζητούμενου Σπύρου Δραβίλα θα παρουσιάσει το μεσημέρι του Σαββάτου ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης.

Ο κ. Τσακνάκης θα αποκαλύψει και την ταυτότητα των δύο συλληφθέντων στη Νέα Αγχίαλο Βόλου έπειτα από τη δακτυλοσκοπική εξέταση που τους έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των συλληφθέντων δεν είναι ο Γιώργος Πετρακάκος, αλλά άτομο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για ληστείες. Μάλιστα είχε επικηρυχθεί το 2009.

Ως προς το πώς φτάσαμε στις χθεσινές συλλήψεις, οι αστυνομικοί παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό την περιοχή εντόπισαν τον έναν από τους καταζητούμενους να κινείται στα πέριξ.

Ακολουθώντας τον, έφτασαν στη μεζονέτα της Χρυσής Ακτής, κτίσμα πάνω σε απομακρυσμένο λόφο, χωρίς εύκολη πρόσβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σπύρος Δραβίλας αυτοκτόνησε με καλάσνικοφ, όταν πλέον οι καταζητούμενοι αντιλήφθηκαν ότι είχαν περικυκλωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά την αυτοκτονία Δραβίλα, ο ένας από τους άλλους δύο καταζητούμενους βγήκε στο μπαλκόνι, ειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι δεν θα προβάλουν αντίσταση και τους ενημέρωσε ότι μέσα στο σπίτι υπήρχε ένας νεκρός.

Στη συνέχεια οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι και πέρασαν χειροπέδες στους άλλους δύο καταζητούμενους.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών τους.

Στα χέρια των αρχών δύο καταζητούμενοι ληστές – νεκρός ο τρίτος

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής έχουν πέσει τρεις ληστές που έχουν διαπράξει σειρά ληστειών σε τράπεζες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως τη μεγάλη επιχείρηση στο Δίστομο το περασμένο καλοκαίρι όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν και φουσκωτό για να διαφύγουν προς την Κορινθία.

Οι ληστές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι συνεργάτες του καταζητούμενου ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα, εντοπίστηκαν στην περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς της Νέας Αγχιάλου. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για τους Σπύρο Δραβίλα, Γιώργο Πετρακάκο και Σπύρο Χριστοδούλου, οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν ληστείες τραπεζών μαζί με τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας Νίκο Μαζιώτη.

Ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, και σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένας εκ των ληστών, πιθανότατα ο Σπ. Δραβίλας, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ υπό διερεύνηση είναι από την ΕΛ.ΑΣ. το αν προκλήθηκε από αυτοπυροβολισμό ή από πυρά αστυνομικών.

Πρόσφατα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπήκε ληστεία που σημειώθηκε τέλη Απριλίου στον Αμπελώνα Λάρισας. Τα χαρακτηριστικά των δραστών και ο τρόπος δράσης θύμισε παλαιότερες ληστείες σε Δίστομο και Φαρκαδόνα Τρικάλων και υπήρχε η εκτίμηση ότι ήταν οι εν λόγω ποινικοί που σχετίζονται με τον Νίκο Μαζιώτη και τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Σχετική ανακοίνωση για τους καταζητούμενους ληστές τραπεζών είχε εκδώσει η ΕΛ.ΑΣ. στις 23.9.2014 αναφορικά με έρευνες που διενεργούσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, σε συνδυασμό με αποτελέσματα που προέκυψαν από εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Δακτυλικά αποτυπώματα και βιολογικό υλικό σε οικία στη Νέα Μάκρη και σε αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτή ταυτίζονταν με ευρήματα δραστών στις λητείες τραπεζών στο Δίστομο (22.8.2014), στον Χολαργό (17.4.2008) και στο Πόρτο Χέλι (23.7.2010).

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούσαν επίσης το ενδεχόμενο να είναι ένας από τους τρεις ληστές δράστης στη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού στον Κούβελα Φθιώτιδας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Συγκεκριμένα τον συσχέτιζαν με τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στη Φαρκαδόνα Τρικάλων με λεία 197.000 ευρώ στις αρχές Απριλίου του 2015.