Ύστερα από ένα μακρύ χρονικό διάστημα οι κάτοικοι στη Λήμνο αλλά κυρίως του Αγίου Ευστρατίου αναμένεται να ξαναδούν πλοίο στο λιμάνι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Express Πήγασος» της Hellenic Seaways θα αναλάβει πιθανότατα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο νησιών με το Λαύριο, μετά και τη θετική σημερινή (σ.σ. Παρασκευή) γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) που συνεδρίασε στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας μετά και την απόφαση του ΣΑΣ αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της γραμμής στη συγκεκριμένη εταιρεία, με μια μικρή αλλαγή στη σύμβαση, που ωστόσο θα έχει το ίδιο μίσθωμα. Η ανάθεση θα είναι για συγκεκριμένη περίοδο, ενώ θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για την κάλυψή της σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι ως τώρα το συγκεκριμένο δρομολόγιο από το Λαύριο κάλυπτε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ταξιάρχης» της εταιρείας Σι Λινκ Φέρρις, την οποία κήρυξε έκπτωτη από τη γραμμή ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας καθώς είχε να εκτελέσει δρομολόγιο από τις 27 Απριλίου 2015.
Εκπρόσωπος της εταιρείας «Αιγαίον Πέλαγος» ζήτησε κάλυψη του δρομολογίου με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» σε περίπου 10 ημέρες, αλλά τα μέλη του ΣΑΣ απέρριψαν τη σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «Express Πήγασος» αναμένεται να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του από το Λαύριο τρεις φορές την εβδομάδα πιθανότατα από την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε: «Η γνωμοδότηση του ΣΑΣ αποτέλεσε ακόμη ένα βήμα προς την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς του υπουργείου. Εμείς στεκόμαστε στη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού κ. Θ. Δρίτσα, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των δύο νησιών, καθώς και ότι αναμένεται να δρομολογηθεί πλοίο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν, με βάση όσα συζητήθηκαν στο ΣΑΣ, είναι εφικτή η τήρηση της δέσμευσης αυτής, με δρομολόγηση πλοίου ίσως και πριν από την Πέμπτη».