Με συμμετοχή-ρεκόρ που ξεπερνά τα 100 περίπτερα ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, η φετινή γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στη Γεωπονική Σχολή.

Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια, ταυτότητα και τρανσφοβία, μουσικά και μεταναστευτικά ρεύματα, η δίκη της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα, η ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, η φτώχεια, η ανεργία και ο ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης, η αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και ο ρόλος των ΜΜΕ, με τις περιπτώσεις των νησιών του Αιγαίου, τη Λαμπεντούζα και την Αμυγδαλέζα, αποτελούν τις κύριες θεματικές συζητήσεις του φεστιβάλ.

Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, αντιφασιστικής αφίσας, φωτογραφίας και βίντεο, συναυλίες, θεατρικά, δρώμενα, ενώ θα λειτουργεί και παιδότοπος.

Δυο ξεχωριστοί χώροι έχουν προγραμματιστεί, ο Χώρος Αλληλεγγύης, με την συμμετοχή περιπτέρων δεκάδων κινήσεων αλληλεγγύης και κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου θα συλλέγονται φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, σχολικά είδη και παιχνίδια και ο Χώρος ΛΟΑΤΚ οργανώσεων και κινήσεων δικαιωμάτων.

Επίσης θα στηθούν δεκάδες περίπτερα μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, παλαιστινιακών οργανώσεων, σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών κινήσεων και οργανώσεων νεολαίας.

Έχοντας κεντρικό σύνθημα «Παράνομοι οι φασίστες, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα, όπως λέει στο ΑΠΕ, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», «τη στιγμή που οι μετανάστες αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την ιθαγένεια των παιδιών, την απελευθέρωση από κέντρα μεταναστών που κρατούνται για πολλούς μήνες, την πρόθεση για δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας κ.ά.».

Ελπίζουν, λοιπόν, και διεκδικούν ξανά μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή και αυτό εκφράζεται από τη συμμετοχή πολλών δεκάδων ομάδων μεταναστών, προσθέτει ο κ. Κούρκουλας. Κατά δεύτερον, τονίζει ο ίδιος, υπάρχει η συγκυρία με τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε εξέλιξη, «όπου ντόπιοι και μετανάστες ευελπιστούμε να περιθωριοποιηθεί και να απονομιμοποιηθεί η ναζιστική οργάνωση».

Η φτώχεια, η ανεργία και ο ρατσισμός αλληλοσυνδέονται και χρήζουν κοινής αντιμετώπισης, επισημαίνει ο κ. Κούρκουλας. Γι’ αυτό και τα διάφορα σχήματα, οι τοπικές κινήσεις και οι λαϊκές συνελεύσεις θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους, τι συμβαίνει στις περιοχές τους ως τώρα και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, υπογραμμίζει.