Επιφυλάχθηκε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να απαντήσει στην έκτη αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη, ενδεχομένως στην ερχόμενη συνεδρίαση του, και προχώρησε στην εξέταση του κ. Παραγιουδάκη που μετείχε στις επίμαχες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για την έγκριση αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, που το πρωί κατά τη μεταγωγή της στη δικαστική αίθουσα καλημέρισε τον Ακη Τσοχατζόπουλο δίνοντας του ένα φιλί και ένα γεράνι, αιτήθηκε στο δικαστήριο την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της, επικαλούμενη λόγους υγείας και της ανάγκης να βρίσκεται κοντά στον ανήλικο γιο της.

Η συζήτηση φορτίστηκε, όταν πήρε τον λόγο η ίδια η κατηγορουμένη, η οποία σε έντονο ύφος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόδραση της λέγοντας πως «ήταν κάτι επικίνδυνο, αφού δε σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απέξω, χόρτα, φίδια… Ήταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση αποφυλάκισης. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά, όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου, αλλά επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν το δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά, ότι αν είναι να πεθάνω, θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου».

Είπε, επίσης, πως το αποφάσισε αφού αποφυλακίστηκε η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου: «Το αποφάσισα εν θερμώ μετά την απόφαση της δική σας για άλλες μητέρες, να τα χαίρεται τα παιδιά της, μιλάω για τη θυγατέρα του άνδρα μου από προηγούμενο γάμο, να τα χαίρεται τα παιδιά της, της δώσατε το δικαίωμα να πάει. Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση; Αισθάνθηκα απελπισία και πως δεν έχω καμία ελπίδα. Εν θερμώ. Θέλω να οδηγηθώ στο φως κυρία πρόεδρε, είναι ο μοναδικός λόγος που με κρατάει στη ζωή».

Η κατηγορουμένη ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν αυτό που ουσιαστικά λέει στο δικαστήριο είναι πως αν δεν αποφυλακιστεί, θα αποδράσει και εκείνη απάντησε: «Είναι και ο αυτοκαταστροφικός λόγος, μην ξεχνάτε. Ήθελα να πάω με ματωμένα πόδια στο παιδί μου, να βγω στην εθνική με τα πόδια και να πάω στο παιδί μου. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότης. Είχα στερητικό και έκανα εμετό. Πήρα χάπι για να μπορώ να σταθώ απέναντί σας. Ζητώ συγγνώμη αν ύψωσα τον τόνο της φωνής μου».

Η κατηγορουμένη αναφέρθηκε σε «πρωταγωνιστές με ευθύνες εδώ μέσα» και χαρακτήρισε τον εαυτό της «εξιλαστήριο θύμα… κρυστάλλινη, άμεμπτη και αθώα». Είπε επίσης φωνάζοντας πως η ίδια και το παιδί της είναι άποροι και επίσης ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα του παιδιού του εδώ και τρία χρόνια. Τρία χρόνια. Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου, όχι ο πατέρα του».

Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο επικεφαλής της κλινικής του Δρομοκαΐτειου, όπου νοσηλεύεται κρατούμενη η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ψυχίατρος Βασίλης Φωτόπουλος, ο οποίος κατέθεσε για την κατάσταση της υγείας της καταδικασμένης σε 12ετή κάθειρξη κ. Σταμάτη.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, η κ. Σταμάτη εμφανίζει δομική διαταραχή προσωπικότητας που προϋπήρχε της κράτησής της, με τάση παρερμηνείας και λογική του «όλα ή τίποτα». Ο γιατρός εξέφρασε την άποψη πως αν απελευθερωθεί η κ. Σταμάτη και βρεθεί στο παιδί της, θα βελτιωθεί η κατάσταση της. Τόνισε δε, απαντώντας σε ερωτήσεις για την καλά σχεδιασμένη πρόσφατη απόδραση της, πως η κατηγορουμένη εξαιτίας της εμμονικής σχολαστικότητάς της μπορεί να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα τέλειο σχέδιο, το οποίο ωστόσο μπορεί να ξεφεύγει από τη λογική.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η νοσηλευόμενη έχει αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές τάσεις, εμμονή με την καθαριότητα, αφού σκουπίζει συνεχώς τα χέρια της, θεωρεί ότι υπάρχουν παντού συνωμοσίες γύρω της και παρουσιάζει συνεχώς εκρήξεις θυμού, οργής αλλά και αυξανόμενης βαριάς κατάθλιψης. Σημείωσε επίσης πως αν η κ. Σταμάτη αποφυλακιστεί, θα πρέπει να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή που ήδη της χορηγείται και να εξακολουθεί να συναντά σε σταθερή βάση τον γιατρό της.

Τέλος, κατέθεσε πως η κ. Σταμάτη έχει δεχθεί αρκετές φορές επιθετική συμπεριφορά από άλλους νοσηλευόμενους και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιστατικό όπου ασθενής της είχε πετάξει το γάλα στο κεφάλι.

Παραγιουδάκης: Δεν μπορώ να αποκλείσω δωροδοκία

«Δεν μπορώ να αποκλείσω δωροδοκία σε κανένα στάδιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων» κατέθεσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1999-2002 Μανούσος Παραγιουδάκης.

Ο μάρτυρας, επικαλούμενος την ομολογία του πρώην στελέχους της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνη Κάντα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος κάτι. «Εμείς είμαστε στρατιωτικοί, ορκισμένοι πέραν από το καθήκον και στη συνείδηση μας» τόνισε.

Όπως ανέφερε, η αγορά των υποβρυχίων έγινε με τόσο τεκμηριωμένη πρόταση -τόσο για τη γερμανική εταιρεία, όσο και για τη συνεργασία της με τα ναυπηγεία- που «και να ήθελε κάποιος δεν θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κατά της εισήγησης». Τόνισε μάλιστα πως ήδη είχαν προηγηθεί τρία ΚΥΣΕΑ στα οποία ουσιαστικά είχαν όλοι συμφωνήσει.

Ο στρατηγός υποστήριξε ακόμη πως κατά τη διάρκεια του τρίτου ΚΥΣΕΑ υπήρξε τήρηση πρακτικών, ισχυρισμός που προκάλεσε ένταση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην κατάθεση του στο δικαστήριο είχε πει πως δεν τηρούνταν πρακτικά για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παραγιουδάκη, υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας. «Ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στον υπουργό Αμυνας, βάσει του Συντάγματος, ακόμη κι αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο» ανέφερε.

Για την επιλογή των ρωσικών TORM1 ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο ίδιος ως αρχηγός ΓΕΣ είχε προτείνει τέσσερα αντιαεροπορικά και ότι τα επίμαχα αποτελούσαν την τελευταία επιλογή του, καθώς δεν είχαν δοκιμαστεί αρκετά. Όπως επισήμανε ή απόφαση αγοράς τους ήταν