Ένα πρόγραμμα – πιλότο για την ανάπτυξη των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στην Ευρώπη ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παράλληλα βάζει μπρος την ενοποίηση της αγοράς των μεταφορών της κοινότητας.

Σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν, δεσμεύονται 2,3 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του σχεδίου –πιλότου και της προπαρασκευαστικής δράσης για την κινητικότητα και τις μεταφορές στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το πιλοτικό σχέδιο «Beyond traffic jams: intelligent integrated transport solutions for road infrastructure» θα εστιάσει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, οι οποίες στοχεύουν σε βελτιώσεις στα αστικά logistics, την οδική ασφάλεια, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την διαχείριση της κυκλοφορίας και τον σχεδιασμό της κινητικότητας.
Το συνεργατικό σύστημα ευφυών μεταφορών (Cooperative Intelligent Transport Systems, C-ITS) θα διερευνήσει την χρήση ασύρματων τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών ούτως ώστε να επιτρέψει σε μέρη του δικτύου μετακινήσεων να μοιράζονται πληροφορίες με στόχο να διευκολύνουν την λήψη των αποφάσεων και να βελτιστοποιούν το μεταφορικό αποτέλεσμα.
Επικοινωνίες μεταξύ οχημάτων
Το πιλοτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μετακίνησης και τα δίκτυά τους (δίκτυα αυτοκινητόδρομων, αστικοί δρόμοι, επιβάτες αστικών συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλα πεδία όπως car sharing, τα συστήματα εκμίσθωσης ποδηλάτων κτλ).
Επίσης, τα C-ITS θα εφαρμοστούν σε ένα ανοιχτό, διασυνδεδεμένο, πολυτροπικό, αστικό περιβάλλον όπου θα γίνουν δοκιμές με μεγάλες ομάδες χρηστών που έχουν διαφορετικές ανάγκες.
Στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται εταίροι από όλους τους τομείς λειτουργών και αρχών διαχείρισης κυκλοφορίας, με στόχο να συνεργαστούν με την βιομηχανία και παρόχους δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών.
Το πιλοτικό σχέδιο δεν θα εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στην χρηματοδότηση εγκαταστάσεων συμβατού εξοπλισμού C-ITS, αλλά και στην συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρηστών.
Ειδικότερα, θα διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων τεχνολογιών σε τουλάχιστον μία από τις εξής κατηγορίες:
– οδική ασφάλεια,
– μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της συνεπακόλουθης επιρροής στο μέσο χρόνο διαδρομής
– μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αερίων
– αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας στα
logistics.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί μέσω διαγωνισμού που θα ξεκινήσει εντός του έτους, με στόχο να υπάρχει σύμβαση το 2016.
Οι επικοινωνίες οχήματος προς όχημα (V2V) και οχήματος προς υποδομή (V2I) αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία για το επόμενο βήμα των ενοποιημένων λύσεων διαχείρισης της κυκλοφορίας στην Ευρώπη, αναφέρει η Κομισιόν.
Τα συνεργατικά συστήματα ευφυών μεταφορών κάνουν τα πρώτα τους βήματα από το στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης σε πιλοτική ανάπτυξη μεγαλύτερης κλίμακας στην Ευρώπη, μέσω παρόμοιων πρωτοβουλιών που λαμβάνονται σε Αμερική και Ιαπωνία.
Προς ενοποίηση και του Συστήματος Μεταφορών
Παράλληλα, στην ίδια απόφαση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι θα χρηματοδοτηθεί η προπαρασκευαστική δράση «Προς ένα ενοποιημένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφορών» (Towards a single European Transport System), με στόχο την αναγνώριση των φραγμών που εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός πραγματικά βέλτιστου, ενιαίου συστήματος μεταφορών στην Ευρώπη και την πρόταση ενός σχεδίου δράσης που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου του συγκεκριμένου θέματος.
Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» για την υποστήριξη των ενωσιακών πολιτικών και προτεραιοτήτων και θα ενισχύσει την ανάπτυξη μελλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Η δράση έρχεται να αντιμετωπίσει μία από τις επτά προκλήσεις του προγράμματος Horizon 2020, δηλαδή τις «έξυπνες», πράσινες ολοκληρωμένες μεταφορές και να συνεισφέρει στους στόχους για αυξημένη προσβασιμότητα, καθαρές μεταφορές και την προώθηση της καινοτομίας και της αριστείας.
Ο διαγωνισμός ξεκινά τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρχει σύμβαση έως τον Νοέμβριο.