Παρέμβαση για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά πραγματοποίησαν στελέχη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος κατά την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα στo 12ο Συνέδριο τηςESPO(Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης) που διεξάγεται στην Αθήνα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών μπήκαν μπροστά από το βήμα που ήταν ο κ. Δρίτσας κρατώντας πανό που έγραφε στα αγγλικά «στοπ στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή και περιορίστηκε στο σχόλιο «έχουμε και εκπλήξεις», ενώ εντύπωση προκάλεσε στους συνδικαλιστές το γεγονός ότι αμέσως μετά στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Κατά τις επαφές που είχαν τα στελέχη της ΟΜΥΛΕ, όπως λένε, τους επισημάνθηκε το γεγονός ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει γίνει ιδιωτικοποίηση λιμανιού, αντίστοιχη με αυτή που προωθείται για το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης σημείωναν ότι εκτός όλων των άλλων μορφών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει να κάνουν εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη διαδικασία της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών είναι η προσφυγή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΜΥΛΕ έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαΐου στις 11.00 ευρεία σύσκεψη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τους παραγωγικούς φορείς ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και βουλευτές του Πειραιά.
Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το Συνέδριο ο Γερμανός ευρωβουλευτής και εισηγητής στο συνέδριο για τον νέο κανονισμό Κνουτ Φλεκενστάιν εξέφρασε τη διαφωνία του στη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι σαν να παραχωρούμε τις ευθύνες μας».
Επεσήμανε ακόμη πως αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια για να καταλήξουμε σε έναν κανονισμό για τα λιμάνια, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει μία λύση για όλα τα λιμάνια -θέλουμε να διασφαλίσουμε την αυτονομία των λιμανιών και τα δικαιώματα των χρηστών» και τόνισε ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το κάθε λιμάνι έχει το δικό του προφίλ και αυτό πρέπει να διατηρηθεί ως στοιχείο.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΕSPO κυρία Ισαμπέλ Ρίκμποστ σημείωσε ότι το τοπίο της ενέργειας αλλάζει και πρέπει να αλλάξουν και τα λιμάνια.
Επιπλέον ο πρόεδρος της ESPO Σαντιάγκο Γκαρσία Μίλα είπε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στην ενέργεια, στη Λευκή Βίβλο και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταφορές.
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις δύσκολες για τη χώρα συνθήκες, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι λειτουργούν με ευθύνη και όραμα.
Σημειώνεται ότι κατά το συνέδριο συζητήθηκε το θέμα της γραφειοκρατίας και χαρακτηρίστηκε ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διαφορετικότητα των λιμανιών, αλλά και του προσδιορισμού των δικαιωμάτων των χρηστών.