Μουσική, χορός, ιστορικές και γαστρονομικές ξεναγήσεις, δείπνα, εκθέσεις ζωγραφικής και μια λαϊκή παρέλαση συμπληρώνουν το πρόγραμμα της εορταστικής εβδομάδας που διοργανώνουν, για δεύτερη φορά, κάτοικοι και καταστηματάρχες της οδού «Αλεξάνδρου Σβώλου» στην Θεσσαλονίκη στις 25-30 Μαΐου.

Βασική τους επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας νέας «γειτονιάς» που θα ενώσει και πάλι τους κατοίκους της σπάζοντας την απομόνωση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.
Αφορμή για το εφετινό «Δείπνο της άνοιξης», όπως ονόμασαν οι διοργανωτές την εορταστική αυτή εβδομάδα, στάθηκε η επιθυμία μιας παρέας κατοίκων της οδού να κάνουν κάτι δημιουργικό που θα δώσει ζωή στην γειτονιά τους.
Αρχικά δημιούργησαν την δική τους τηλεόραση, Svolou Tv, στην οποία παρουσιάζουν την «άλλη άποψη των όσων συμβαίνουν στη Σβώλου, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και γιατί όχι και πάσης Ελλάδος (για αρχή…)», ακολούθησε το «δείπνο της Βαρκελώνης» το οποίο και ενέπνευσε τους κατοίκους. Το πρώτο δείπνο πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2014 στο οποίο οι γείτονες έφεραν το δικό τους φαγητό, τα δικά τους σερβίτσια με τα εστιατόρια και τα μπαρ να ενισχύουν το δείπνο αυτό χωρίς κάποιο αντάλλαγμα.
Η εβδομάδα ξεκινά με μια μεγάλη λαϊκή παρέλαση την Δευτέρα 25 Μαΐου που θα ξεκινήσει στις 17.00 από την οδό Αγγελάκη, ως έναν εναλλακτικό τρόπο διαμαρτυρίας.
Οπως περιγράφουν οι διοργανωτές στην ηλεκτρονική σελίδα τους (http://www.svolou.gr/) «νιώσαμε ότι η ανάγκη για τηνελεύθερη καλλιτεχνική έκφρασηξεπερνά τις πλάτες μας. Αρχικά θέλαμε απλώς να διαμαρτυρηθούμε για τα διπλοπαρκαρίσματα, τηνανεπαρκή και ανοργάνωτη αποκομιδή των σκουπιδιών, την κακογουστιά και την εγκατάλειψη: από τις λάμπες του Δήμου που αναβοσβήνουν, τις ξεχασμένες στάσεις των λεωφορείων, ακόμη και για παραβάσεις μερικών κακών επαγγελματιών». Η παρέλαση θα περάσει από τη Σβώλου και μέσω των οδών Ερμού, πλατεία Αριστοτέλους, λεωφόρο Νίκης θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν μουσικά, θεατρικά και χορευτικά events.
«Η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοι της έχουν καταλάβει ότι ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η γνώση είναι οι επενδύσεις του 21ου αιώνα για το κέντρο της πόλης» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Λάζαρος Χατζηνάκος, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών της Σβώλου. Μέσω των εκδηλώσεων αυτών «η πόλη δείχνει ότι δεν πτοήθηκε από την κρίση αλλά προβάλλει την καλλιτεχνική της πλευρά και τον δυναμισμό ανθρώπων που άντεξαν από την κρίση» συμπληρώνει.
Μικρό και μεγάλο δείπνο
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορική ξενάγηση που θα ξεκινήσει από την πύλη της ΔΕΘ στο σιντριβάνι και θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες τα ιστορικά δεδομένα της Σβώλου αλλά και τα αρχαία ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης ζώνης της οδού. Η ομάδα θα καταλήξει στην οδό Σκρα και στα πεζοδρόμια της Σβώλου προς την Αγία Σοφία, όπου εκεί θα τους περιμένει το «μικρό δείπνο της άνοιξης».
Σε ένα τραπέζι εβδομήντα περίπου μέτρων οι κάτοικοι θα φέρουν ο καθένας το φαγητό του και ό,τι άλλο επιθυμούν. Όμως όπως σχολιάζουν στο «Βήμα» οι διοργανωτές στόχος είναι η συνύπαρξη των κατοίκων και όχι η μαζική συμμετοχή πολιτών σε ένα ακόμη απρόσωπο φαγοπότι. Ένα μεγαλύτερο δείπνο θα στηθεί την Πέμπτη από την οδό Αγγελάκη έως και τις παρυφές της Δημητρίου Γούναρη στο οποίο θα συμμετέχουν Εβραίοι, Πόντιοι και Αρμένιοι με τα δικά τους παραδοσιακά πιάτα.
Εκθεση κατά της βίας
Παράλληλα από την Τετάρτη 27 έως και το Σάββατο 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η έκθεση των παιδιών της Αλεξάνδρου Σβώλου με θέμα «κατά της βίας στο σχολείο, στο πεζοδρόμιο, στη πόλη, στον κόσμο», η οποία ξεκινά σε «κλειστό κύκλο» από την Κυριακή 24 Μαίου όπως λένε οι διοργανωτές.
Τα έργα των μικρών φίλων θα εκτεθούν πάνω σε χαρτόκουτα μπροστά από κάθε μαγαζί με τους ιδιοκτήτες να φέρουν την ευθύνη για την έκθεση και το μάζεμα των έργων. Τα έργα κατά της βίας των παιδιών θα συνοδεύονται από στίχους νέων ποιητών που συμμετέχουν στη σειρά των εκδηλώσεων «Ποίηση Γυμνή».
Τις εκδηλώσεις αυτές διοργανώνουν η πρωτοβουλία κατοίκων και καταστηματαρχών Σβώλου σε συνεργασία με την ένωση για τα δικαιώματα των πεζών και τη βοήθεια άλλων κοινωνικών ομάδων, που συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την κίνηση.