Βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων που φέρεται να καταγράφει τη… συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Ιρανών επιχειρηματιών για την μεταφορά, τον περασμένο Ιούνιο, δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-1 στην Ελλάδα παρουσίασε αιφνιδιαστικά στις δικαστικές αρχές ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται για την πολύκροτη υπόθεση.

Ερευνητές της υπόθεσης μιλούν για ένα σημαντικό νέο στοιχείο που πρέπει να ερευνηθεί ενώ άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μιλούν για «παρανόηση» και για μια στιχομυθία που αφορά εμπόριο ρούχων.

Την ίδια ώρα με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, στην αρμόδια ανακρίτρια Πειραιά, η απολογία άλλου επιχειρηματία, πρώην αθλητικού παράγοντα, για τον οποίο διερευνάται αν σχετίζεται με την χρηματοδότηση – με άνω των 15 εκατ. ευρώ – της αγοράς ηρωίνης.

Το προαναφερόμενο βίντεο ανασύρθηκε από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου ενός ιδιώτη που είχε κατηγορηθεί από την πρώτη φάση της υπόθεσης, για την εισαγωγή των δύο τόνων ηρωίνης μέσω του Περσικού Κόλπου.
Σύμφωνα με υπόμνημα που συνοδεύει το εν λόγω οπτικό υλικό, στο βίντεο αποτυπώνεται η συνάντηση πέντε ατόμων σε διαμέρισμα της Κωνσταντινούπολης στις αρχές Μαρτίου 2014 (δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν το κρίσιμο ταξίδι του Noor-1).

Ο ένας εξ αυτών είναι ο προαναφερόμενος ήδη κατηγορούμενος ιδιώτης που φέρεται να βιντεοσκοπεί ένα άγνωστο πρόσωπο που εικονίζεται σε προηγούμενο βίντεο να οδηγεί το ΙΧ του, δύο άλλα άτομα που δεν φαίνεται το πρόσωπό τους και ένα άτομο που κάθεται σε γραφείο κι έχει μπροστά του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως σημειώνεται στην σχετική απομαγνητοφώνηση και μετάφραση «η συζήτηση γίνεται στην ιρανική γλώσσα και στην «αφγανική» διάλεκτο».
Και ακολούθως αναφέρεται ότι ο πρώτος ομιλών στην επίμαχη συνάντηση λέει «το όνομα και τα πράγματα παραδόθηκαν στο Πακιστάν». Ένα άλλος λέει απευθυνόμενος σε όλους «ακούτε;» Κι ένας τρίτος συμπληρώνει «την δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν έτοιμα αλλά το Πακιστάν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και τους κατέδωσε».
Σύμφωνα με την πλευρά του επιχειρηματία που παρέδωσε το επίμαχο βίντεο -και ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι άσχετος με την μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης- «ο συσχετισμός των συνομιλιών με την υπόθεση της ηρωίνης δεν συνάγεται μόνο από τα συμφραζόμενα αλλά και ότι ήδη έχει καταδειχθεί η εμπλοκή Ιρανών και Τούρκων στην εισαγωγή της ηρωίνης με το Noor-1.

Επιπλέον ένας εκ των εικονιζόμενων στο βίντεο είναι ένας Ιρανός, με το όνομα «Χαμούντα», που ήδη αναζητείται για την υπόθεση και ευρισκόταν εκείνο τον καιρό στην Κωνσταντινούπόλη. Ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται συμπτωματικό ότι σε αυτή την συνάντηση δίνει παρόν και ο Ελληνας ιδιώτης που κατηγορείται για την ηρωίνη κι ο οποίος δεν μπορεί να εξηγήσει τι άλλο μπορεί ν αφορά αυτή η συνάντηση στην Τουρκία».

Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πλευρά του εν λόγω Ελληνα ιδιώτη θα παραδώσει σύντομα αναλυτικό υπόμνημα όπου θα σημειώνει ότι η συνάντηση αυτή αφορούσε συμφωνία με αλλοδαπούς για εμπόριο ρούχων από την Μέση Ανατολή. Επιπλέον θα αρνείται ότι ο εικονιζόμενος Ιρανός στο βίντεο έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναζητούμενο ομοεθνή του με το όνομα «Χαμούντα» και θα ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.