Με τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Βάσως Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

«Το ΠαΣοΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου» είπε η πρώην υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά.

Εκλήθη ως μέλος του ΚΥΣΕΑ για να συνεισφέρει στην αποκάλυψη των συνθηκών που αποφασίστηκαν τα υπερτιμολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πρόεδρος: «Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στις συγκεκριμένες συμβάσεις».

Απάντηση: «Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει δωροδοκία αφού τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν ελέγχαμε λεπτομέρειες των συμβάσεων».

Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε αργότερα ότι ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν οι αποφάσεις για γενικότερα θέματα άμυνας και όχι για συγκεκριμένες προμήθειες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο μετά το 1996 και υπενθύμισε ότι εκείνη συμμετείχε στην «κίνηση των τεσσάρων» με τον Κώστα Σημίτη.

Σε σχέση με τη σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία HDW είπε ότι επελέγη αυτή η λύση για να ενισχυθούν τα ναυπηγεία και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. «Θα μπορούσε να έχει επιλεγεί και άλλη λύση» είπε , «αλλά θέλαμε να απασχολήσουμε έλληνες εργαζόμενους».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ψύχραιμος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου. Όχι μόνο δήλωσε άγνοια, αλλά και υποστήριξε ότι «επί εποχής μου επεδίωξα τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων». Παραδέχτηκε την «απάτη» στην υπόθεση των αντισταθμιστικών των ΤΟΡ Μ -1, αλλά είπε ότι το ρωσικό δημόσιο πλήρωσε δυο φορές.

«Ήμουνα επίπεδο 11 χρόνια» είπε το μέλος του ΚΥΣΕΑ «η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου ήταν καθοριστική για τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ήταν άλλωστε ευρωπαϊκός θεσμός».

Για τα ΤΙΡ Μ -1 θύμισε ότι και στην Εξεταστική της Βουλής δεν υπήρξε καμία υπόνοια για δωροδοκία.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξε «ανωμαλία στην εκτέλεση των αντισταθμιστικών». «Μόλις έλαβα γνώση», είπε, «πήγα στη Ρωσία και συζήτησα με τον ομόλογό μου Ιβανόφ. Εκείνος αντικατέστησε την εταιρεία των αντισταθμιστικών με άλλη και ουσιαστικά η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε πράγματι τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε».

Εισαγγελέας: Ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να έχει έναν λόγο παραπάνω στην σκοπιμότητα και νομιμότητα της σύμβασης;

Απ: «Ο υπουργός Οικονομικών ήταν υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου δεν ασχολείται με τη σκοπιμότητα του έργου. Ούτε με τη νομιμότητα. Γνώμονάς μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Πάντα είχα στο μυαλό μου τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Αίσθηση προκάλεσε στη δίκη και η δήλωση του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα . Αφού ζήτησε από τον Άκη «να κατονομάσει όσους τον δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου δήλωσε :

«Στο βωμό του τεκμηρίου αθωότητας του κ Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του, οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο Κίνημα όπως κατέθεσε ο κ Βενιζέλος, ας μη θυσιαστεί και η χώρα».

Να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην κατάθεσή του, που διήρκεσε πολλές ώρες, ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά την υπόθεση των Ιμίων.

«Λυπάμαι διότι όλες αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί δικής μου πρωθυπουργίας». Με αυτή τη φράση ο Κώστας Σημίτης «άδειασε» τον πρώην υπουργό και κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου εάν «μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία του υπουργού πριν φθάσει η υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ;». «Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει και πριν και μετά το ΚΥΣΕΑ. Αφού έγινε δωροδοκία, κάλλιστα είναι δυνατή», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου κόστισε πολιτικά στο κόμμα του και πρόσθεσε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις αρκεί να υπάρχει ηθική προδιάθεση.

Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.