Σκηνές βγαλμένες από ταινία Τζέιμς Μπόντ περιγράφει στην απολογία του ο προφυλακισμένος απόστρατος και στέλεχος του υπουργείου Άμυνας επί Ζορμπά, Παναγιώτης Κατσής. Η απολογία του 53χρονου που αποκαλύπτει «Το Βήμα», είναι ενδεικτική του πώς διακινούνταν οι μίζες σε βάρος της χώρας μας αλλά και πώς διαπραγματεύονταν οι έμποροι όπλων ζητώντας μεγαλύτερα ποσοστά για «ευαίσθητες πληρωμές», μίζες δηλαδή, σε πολιτικούς και αξιωματούχους!

Και σε ράβδους χρυσού επένδυσε τις μίζες που έλαβε μέσω του αντιπροσώπου κ. Πάνου Ευσταθίου ο κ. Κατσής, όπως ομολογεί ο ίδιος στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, λέγοντας ότι τον Νοέμβριο του 2008 δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση λιγαριασμού του στην τράπεζα ΒΝΡ Paribas, σε λογαριασμό της εταιρίας ΣΕΛΛΑΝΑ και μετέφερε τα χρήματα σε άλλον προσωπικό του λογαριασμό (1323174) τον οποίον επίσης έκλεισε αργότερα με τη βοήθεια του πανταχού παρόντος εκζητούμενου τραπεζίτη, κ. Φάνη Λυγινού. Αναφέρει χαρακτηριστικά, επί λέξει:

«Τον έκλεισα γιατί δεν είχα λόγο να μη φαίνομαι εγώ σαν ιδιοκτήτης… Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς ο λογαριασμός έκλεισε με εντολή μου από τον Λυγινό… Κάποια χρήματα τα έφερα στην Ελλάδα κάποια τα έχασα λόγω άγνοιας από τη μετατροπή νομίσματος σε χρυσό. Σήμερα έχω 5-6 ράβδους χρυσού τού ενός κιλού ο καθένας. Τότε στοίχιζαν 250.000 ευρώ συνολικά. Τις ράβδους τις έχει στο χρηματοκιβώτιό του ο κ. Μπούσεγκερ. Πού τις φυλάει δεν έχω αποδεικτικό μέσο…». Στη συνέχεια είπε ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης η φύλαξη των ράβδων!

Για τον Φάνη Λυγινό

Με την απολογία του «έκαψε» τον εκζητούμενο τραπεζίτη αφού αποκάλυψε ότι «ήξερε ότι είναι στρατιωτικός» και παρόλα αυτά έκανε ψευδή δήλωση στην τράπεζα.

Ερ: Γιατί του είπατε να ανοίξει τον λογαριασμό στο όνομα off – shore και όχι στο όνομά σας;

Απ: Διότι μου είπε ότι το κόστος είναι χαμηλότερο.

Ερ: Στη θέση του τραπεζικού εντύπου υπάρχει ερώτηση αν είστε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο ή ασχολείστε με το Δημόσιο και υπάρχει η ένδειξη όχι. Εν τούτοις εσείς εκείνη την περίοδο υπηρετούσατε στο πολύ καίριο πόστο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλιςμών μάλιστα στο γραφείο του ίδιου του Γενικού Γραματέα Γιώργου Ζορμπά. Γιατί αποκρύψατε την αλήθεια;

Απ: Δεν το απέκρυψα αλλά όπως μου είπε ο Λυγινός ήταν τυπική προϋπόθεση να ανοίξει ο λογαριασμός αλλιώς δεν θα άνοιγε.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο κ. Ζορμπάς «δεν ήξερε τη σχέση του με τον Ευσταθίου». Επίσης ότι δεν μπορούσε να επηρεάσει τον γενικό γραμματέα. Φυσικά από την απολογία περιγράφεται ένα πλέγμα υπεράκτιων εταιρειών που διακινούν μίζες εκατομμυρίων, ενώ εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής εταιρείας – προμηθεύτριας των Λέοπαρντ 2 κάνει λόγο για σκληρό ανταγωνισμό, για πολιτική πίεση αλλά και για ανάγκη συντονισμού των αντιπροσώπων!

Ιδιάιτερα αποκαλυπτικές και οι συνθήκες συνάντησης στην Ελβετία, το 2009, όπου κανονίστηκαν οι «ευαίσθητες πληρωμές».

Ερ: Τον Σεπτέμβριο του 2009 ήσασταν με τον Ευσταθίου στη Ζυρίχη όταν προσπαθούσε να συμβιβαστεί με την «Ατλας Ελεκτρόνικ» για τις αξιώσεις της εταιρείας του Τρεντέκο. Εκεί οι Γερμανοί συγκατηγορούμενοί σας αναφέρουν ότι δικαιολογήσατε τις αξιώσεις επιστροφής δαπανών που αφορούσαν ευαίσθητες πληρωμές Τί λέτε;

Απ: Εγώ συνόδευσα τον Ευσταθίου κατά απαίτηση του ιδίου και της συζύγου του… έκαναν οι Γερμανοί μια εισαγωγή είπαν δεν του οφείλουν χρήματα, εγώ δεν μίλησα καθόλου. Μετά πληροφορήθηκα ότι ο Ερμπε είχε πει ότι εγώ ανέφερα τον όρο «ευαίσθητες πληρωμές».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι και μετά το 2012 υπέγραψε άλλο συμβόλαιο για την προμήθεια 12.000 βλημάτων το οποίο δεν έχει ακόμα πληρωθεί. Όλα αυτά εν μέσω Μνημονίου!