Σε οριακή κατάσταση λειτουργούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, κυρίως όμως των νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Οι ελλείψεις γιατρών, λοιπού προσωπικού και υλικών είναι πλέον τόσο έντονες που καθιστούν τη λειτουργία των μονάδων υγείας προβληματική έως και επικίνδυνη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γιατροί και εργαζόμενοι αποστέλλουν υπομνήματα στις Υγειονομικές Περιφέρειες περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τη σημερινή πραγματικότητα των μονάδων υγείας. Στις 20 Μαΐου προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι Σποράδες αιμορραγούν
Το «λειτουργικό χάος» που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου περιγράφει ο διευθυντής της μονάδας, παθολόγος, κ. Γιώργος Τριανταφύλλου σε υπόμνημά του προς τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Ο κ. Τριανταφύλλου ζητεί «επειγόντως βοήθεια» αναφερόμενος και στα καθημερινά τα οποία έχουν να κάνουν:
  • Με την καθαριότητα του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητιανεύουν από τους πολίτες να αγοράσουν είδη καθαριότητας. «Εχουμε πάνω από τέσσερις μήνες να λάβουμε πράγματα και θα αρρωστήσουμε στο τέλος όλοι μας» τονίζει.
  • Με παραγγελίες υλικού για το ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο είναι θέμα λίγων ημερών να κλείσει.
Βενζίνη στο ασθενοφόρο –καταγγέλλει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας –βάζουν όλο το 2015 οι κάτοικοι του νησιού και προειδοποιεί ότι οσονούπω οι γιατροί θα σταματήσουν να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς διότι τελειώνουν τα μελάνια των εκτυπωτών που γράφουν τις συνταγές. «Κάντε, σας παρακαλώ, κάτι» εκλιπαρεί.

Σήμα κινδύνου
Απελπιστική είναι η κατάσταση και στην Αλόννησο. Από τις πέντε προβλεπόμενες θέσεις γιατρών (παιδιάτρου, γενικής ιατρικής, οδοντιάτρου και δύο αγροτικών) υπηρετούν μόνο οι δύο αγροτικοί. Πολλές ελλείψεις παρατηρούνται και στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
Από τους τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής υπηρετούν μόνο δύο. Οδοντίατρος και ακτινολόγος δεν υπάρχουν, παρότι το Κέντρο διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ από τις τρεις νοσηλεύτριες που προβλέπονται υπηρετεί μόνο μία.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους λεφτά τα αναλώσιμα, δηλαδή γάζες, τσιρότα, ενέσεις, ή ειδοποιούν τους ασθενείς να φέρουν δικά τους.
Καταγγελία στη Βουλή
Η «κραυγή αγωνίας» ενός γιατρού στον Αστακό
Εγγραφη αναφορά-ενημέρωση προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου με θέμα «Μη ασφαλής εφημέρευση του Κέντρου Υγείας Αστακού» κατέθεσε προ ολίγων ημερών ο επιμελητής Β’ του Κέντρου Υγείας, γενικός γιατρός κ. Παναγιώτης Κούστας. Η αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή στις 15 Μαΐου οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος περιγράφει την προβληματική λειτουργία του Κέντρου Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων.
Οπως αναφέρεται, «πολλές φορές μένει σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας ένας γιατρός μόνος του (χωρίς κανέναν άλλον) για ώρες, ενώ σε κάποιες βάρδιες το ασθενοφόρο δεν κινείται γιατί δεν υπάρχει οδηγός σε υπηρεσία. Οι δε νοσηλεύτριες έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (και κάποιες ημέρες τον προηγούμενο καιρό) το Κέντρο Υγείας Αστακού εφημερεύει με έναν μόνο γιατρό και χωρίς να έχει αποσταλεί επίσημα υπογεγραμμένο πρόγραμμα εφημεριών, όπως επιβάλλεται (και για νομικούς λόγους ιατρικής ευθύνης)».
Ο γιατρός τονίζει ότι όλα αυτά καθιστούν μη ασφαλή την εφημέρευση του Κέντρου Υγείας και προειδοποιεί ότι «μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα προστρέξουν σε αυτό για βοήθεια».
Ο κ. Κούστας εξηγεί ότι εφημερία ενός υγειονομικού σχηματισμού όπως είναι ένα Κέντρο Υγείας δεν σημαίνει μόνο απλή παρουσία ενός γιατρού για την παροχή πρώτων βοηθειών αλλά η δυνατότητα έγκαιρης και σωστής αντιμετώπισης του επείγοντος περιστατικού και η ασφαλής μεταφορά του σε νοσοκομείο αν χρειάζεται.
Η αγωνία του γιατρού φαίνεται από τη γλαφυρή περιγραφή που ακολουθεί:
«Στην πράξη, σήμερα το πρωί εφημερεύω χωρίς οδηγό ασθενοφόρου. Αν συμβεί κάτι, π.χ. ένα σοβαρό τροχαίο, ακόμη κι αν είναι κοντά στο Κέντρο Υγείας, θα πρέπει να περιμένω να έρθει το ασθενοφόρο από το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο για να μπορέσει να μεταφερθεί με ασφάλεια ο τραυματίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο. Το απόγευμα το Κέντρο Υγείας θα καλύπτεται μόνο από εμένα και από έναν οδηγό. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε π.χ. ένα έμφραγμα στο νοσοκομείο ή δεχθούμε καμιά κλήση για βοήθεια από κανένα χωριό, θα πρέπει να κλειδώσουμε άρον άρον το Κέντρο Υγείας και να φύγουμε λείποντας για ώρες. Αν κατά (κακή) τύχη συμβεί και κάτι ενδιάμεσα; Δεν θα υπάρξει ούτε ένας ν’ ανοίξει έστω την πόρτα του Κέντρου Υγείας. Χώρια που θα αφήσουμε εκτεθειμένα μηχανήματα και υγειονομικό υλικό. Και αν κρατήσω για προσωρινή νοσηλεία με ορό π.χ. ένα παιδάκι με εμέτους και συμβεί κάτι και χρειαστεί να φύγω, τι πρέπει να κάνω; Να αφήσω τον ασθενή μόνο του ή να τον πετάξω έξω στα γρήγορα για να κλειδώσω το Κέντρο Υγείας; Αρκετές φορές επίσης ο οδηγός διατάζεται από το ΕΚΑΒ Αγρινίου να μεταβεί για περιστατικά στην περιοχή του Παλαίρου που και μακριά από τον Αστακό είναι και ανήκει υγειονομικά σε άλλο Κέντρο Υγείας και αυτό γιατί το ΕΚΑΒ Λευκάδας και Πρέβεζας που είναι πιο κοντά σε απόσταση αρνείται να μεταβεί γιατί είναι άλλος νομός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μένει πίσω μόνος του ένας γιατρός και μια ολόκληρη περιοχή είναι ακάλυπτη. Αν πάλι για παράδειγμα, ο μη γένοιτο, λιποθυμήσει κάποιος για οποιαδήποτε αιτία έξω από το Κέντρο Υγείας, θα πρέπει ο γιατρός να προσπαθήσει μόνος του να τον βάλει μέσα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τον εξετάσει, να του περάσει ορό, να του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα κ.τ.λ. Ετσι χάνεται χρόνος πολύτιμος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άρρωστο. Ακόμη και μια απλή συρραφή τραύματος καθίσταται δυσχερής όταν μένει ένα άτομο μόνο του, χώρια που δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας».
Από τη στιγμή που αποφασίζεται η λειτουργία μιας δομής υγείας ως κέντρο εφημέρευσης, σημειώνει ο γιατρός, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκτελούν την εργασία τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Καμία περικοπή κονδυλίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής ή τις σωματικές βλάβες από αμέλεια» προσθέτει.


Χάος
Μία παιδίατρος σε μια περιοχή 30.000 κατοίκων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μωραΐτης και Καραθανασόπουλος, εκτός από την αναφορά για τον Αστακό, κατέθεσαν στη Βουλή και την επιστολή της διευθύντριας του ΠΕΔΥ – Κέντρου Υγείας Βόνιτσας κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου προς τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η κυρία Θεοδωρίδου ενημερώνει, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα:
  • Η παιδίατρος, η οποία είναι και συντονίστρια διευθύντρια του ΠΕΔΥ – Κέντρου Υγείας, υποχρεώνεται εδώ και 15 χρόνια να εφημερεύει και στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ το τελευταίο διάστημα της ζητείται να εφημερεύει και στο Νοσοκομείο Λευκάδας. «Ολα αυτά ενώ είναι η μοναδική παιδίατρος σε μια περιοχή περίπου 30.000 κατοίκων χωρίς ιδιώτη παιδίατρο» αναφέρει.
  • Εδώ και τρία χρόνια δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ πλέον δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό.
  • Η υπηρεσία διαθέτει μόνο έναν οδηγό ασθενοφόρου, ο οποίος καλύπτει μία βάρδια το 24ωρο. «Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες, μια και οι διακομιδές είναι καθημερινό φαινόμενο, καλυπτόμεθα από το ΕΚΑΒ των πλησιέστερων νοσοκομείων (Πρέβεζας – Λευκάδας), το οποίο συχνά λόγω φόρτου εργασίας καθυστερεί με κίνδυνο της ζωής των ασθενών, ιδίως όταν πρόκειται για τροχαία, που είναι πολύ συχνό φαινόμενο λόγω του κακού οδικού δικτύου και της αυξημένης κίνησης των καλοκαιρινών μηνών, αφού η περιοχή ευθύνης μας είναι τουριστική».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ