Για τις 12 Μαΐου διακόπηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για την εκληματική δράση της Χρυσής Αυγής από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Νωρίτερα το δικαστήριο τόνισε ότι είναι αναρμόδιο για να κρίνει τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί αναφορικά με την αλλαγή της αίθουσας των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και τη μεταφορά της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο της Αθήνας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε ότι η αλλαγή της αίθουσας δεν είναι θέμα της έδρας, αλλά της πολιτικής ηγεσίας. «Είμαστε δικαστές, εμείς προσωπικά χώρους δεν έχουμε. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Ευθύς μόλις το λύσει αμέσως θα μετακινηθούμε» τόνισε.

Επιπλέον, ζήτησε κατάλογο με τις ημέρες διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων, ενώ δεν απέκλεισε την εκδοχή διεξαγωγής της δίκης μετά τις 14.00. Τόνισε επίσης ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα εκδικάζονται και άλλες υποθέσεις όπως η δίκη για τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Εν τω μεταξύμετάτις δηλώσειςτης προέδρου που ουσιαστικά πετάει το «μπαλάκι» για τον χώρο της διεξαγωγής στην πολιτική ηγεσία, παράγοντες της περιοχής δήλωσαν ότι θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλοπροκειμένου να θέσουν σεεκείνον το αίτημα.
Αιτήματα για την επιστροφή της διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο καθέθεσαν ο δήμος Κορυδαλλού, η αντιπεριφέρεια Πειραιά, συνήγοροι πολιτικής αγωγής αλλά και η ΠΟΕΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν νομιμοποιηθεί εντούτοις τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Παπαδάκης για να θυμίσει ότι το μείζον ζήτημα της δίκης είναι ο χώρος διεξαγωγής της. «Πρέπει να λυθεί σήμερα το θέμα» σημείωσε «και για την ασφάλεια και για τη δημοσιότητα της δίκης».

Σε εξωδικαστική παρέμβασή του την οποία επέτρεψε κ πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη, έκκληση απηύθυνε ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης. «Σε μία εβδομάδα 400 παιδιά από σχολεία του Κορυδαλλού θα αναγκαστούν να δώσουν εξετάσεις σε άλλα σχολεία και το στη Νίκαια και το Κερατσίνι. Δεν είναι καπρίτσιο, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη δημοσιότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γ. Σαββίδης αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τους δημοσιογράφους μέσα στην αίθουσα.

Στο δικαστήριο επικράτησε πανδαιμόνιο από τις αντιδράσεις των παραγόντων της δίκης όταν η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε προς το δικαστήριο, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια των δημοτών και των μαθητών, η δίκη να διεξάγεται κάθε Σάββατο.

Παράλληλα, μικρή ένταση προκλήθηκε όταν συγγενείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα προσπάθησαν να πλησιάσουν το εδώλιο για να δουν από πιο κοντά τον Γ. Ρουπακιά, τον δράστη της δολοφονίας. Η μητέρα του θύματος ήταν αυτή που παρακίνησε τους υπόλοιπους να γυρίσουν στις θέσεις τους, αφότου παρενέβη και συνήγορος – παράγοντας της δίκης.

Να σημειωθεί ότι και σήμερα απουσιάζει από τη δίκη ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος. Παρόντες στο ειδώλιο ήταν οι: Δ. Κουκούτσης, Μ. Αρβανίτης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος καθώς και ο Στάθης Μπούκουρας.

Κατά την ανάγνωση των κατηγορουμένων το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ένας εξ αυτών και συγκεκριμένα ο Ιωάννης Βασίλειος Κομνιανός ζητεί συνήγορο καθώς η προηγούμενη υπεράσπισή του παραιτήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι και στην πρώτη συνεδρίαση το δικαστήριο εντόπισε κατηγορούμενο χωρίς συνήγορο και διόρισε αυτεπαγγέλτως νέο. Ο εν λόγω συνήγορος ζήτησε διακοπή της δίκης προκειμένου να ενημερωθεί για την ογκώδη δικογραφία. Παρέμβαση σχετικά έκανε ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα κ. Γ. Μαραγκός προκειμένου, όπως είπε, να λυθούν άμεσα τα δικονομικά ζητήματα όλων των κατηγορουμένων και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η δίκη.

Στο ακροατήριο παρόντες ήταν οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κανελλοπούλου, Π. Ρήγας κά.

Εν τω μεταξύ ένας 27χρονος τραυματίστηκε το πρωί πλησίον των φυλακών Κορυδαλλού στη συμβολή των οδών οδό Πλαταιών και Αμοργού έπειτα από επίθεση αγνώστων, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Ο νεαρός σύμφωνα τα όσα ο ίδιος υποστήριξε πήγαινε στο γυμναστήριό του όταν μια ομάδα νεαρών του επιτέθηκε καθώς θεώρησε ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ πραγματοποιούνται νέα συλλαλητήρια, με κεντρικό αυτό που οργάνωσε ο Δήμος Κορυδαλλού στις 08:00 έξω από το δημαρχείο. Ακολούθησε πορεία προς τις φυλακές. Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού που οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να μεταφέρει σε γειτονικούς δήμους τα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχει προκαλέσει την αντίδραση γονιών και μαθητών της περιοχής. «Οι μαθητές του Κορυδαλλού «εξορίζονται» από τα σχολεία τους, εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να βρει κατάλληλο χώρο για τη διεξαγωγή της σημαντικότερης δίκης των τελευταίων ετών» δηλώνει ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης.

    Οι υποθέσεις που εξετάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο- και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

    • Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας – πυρηνάρχης της οργάνωσης.
    • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
    • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ είναι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.

    Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

    Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

    Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

    • Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
    • Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης άλλοι 16 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    Η ηγετική ομάδα της ΧΑ είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

    Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

    Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν.Μιχαλολιάκος, Ηλ.Κασιδιάρης, Ι.Λαγός, Ν.Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ.Μπούκουρας και Χρ.Παππάς. ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

    Το ποινικό και πολιτικό διακύβευμα

    Η δίκη της ηγεσίας και στελεχών της Χρυσής Αυγής και η νομική τεκμηρίωση της απόφασης που θα λάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την «εγκληματική οργάνωση» και τις ενέργειές της θα έχει ποινική αλλά και πολιτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά ένα ποινικό δικαστήριο θα απαντήσει αν η παρουσία του κόμματος στην πολιτική ζωή και στη Βουλή έγινε με «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην ίδρυση κόμματος».

    Το ερώτημα και εντέλει διακύβευμα της δίκης τέθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο με την πρότασή του για την μεγάλη υπόθεση. Ο εισαγγελέας αναφέρει σε ειδικό κεφάλαιο στην πρότασή του ότι η «ένωση προσώπων» που «υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμα στην ίδρυση κόμματος.

    Η θέση του εισαγγελικού λειτουργού είναι πως δεν πρόκειται για νόμιμο ένα κόμμα, που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας. Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται διαρκώς πως «η ολιγομελής ναζιστικού τύπου ομάδα», που συγκροτείται στα τέλη του 1980 είναι η ίδια που μετεξελίσσεται σε κόμμα καταθέτοντας καταστατικό στον Άρειο Πάγο το 2012.

    Όπως τονίζει ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης: «…απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης.

    Σημειώνεται ότι η δίκη εισάγεται με ένα βούλευμα (αριθμ 215/2015) στο οποίο καταγράφεται η μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης Νίκου Σαλάτα ως προς το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

    Ο εφέτης σε περίπου 30 σελίδες διατυπώνει την άποψη -που επικαλούνται και οι «διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση» νυν και πρώην βουλευτές- ότι η κατηγορία πρέπει να εκπέσει, καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας. Κατά τον κ. Σαλάτα βάσει της σύμβασης του Παλέρμο, που υπέγραψαν 180 χώρες το 2000, η εγκληματική οργάνωση υφίσταται ως κατηγορία εφόσον από τη δραστηριότητα των μελών της προκύπτει οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος της ηγεσίας και των μελών της.

    Η άποψη του κ. Σαλάτα, που θα κριθεί εντέλει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν έγινε δεκτή όχι μόνον από τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από δεκάδες νομικούς, που τονίζουν ότι η Ελλάδα, από το 2001, αποσυνέδεσε με νόμο την εγκληματική οργάνωση από οικονομικά οφέλη των μελών της, καθώς ενέταξε στην κατηγορία και τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η λίστα των κατηγορουμένων

    Κατηγορούμενοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.