Πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας, στις 5 Μαΐου 2010, ωστόσο οι σχετικές υποθέσεις δεν έχουν ακόμη κλείσει και τα θύματα δεν έχουν τελεσίδικα δικαιωθεί.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει «τρέξει» θεαματικά, σε σχέση με τους συνήθεις ρυθμούς της, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη τρεις σχετικές δίκες.
Κεντρική θεωρείται η ακροαματική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, κατά στελεχών της Marfin, του νομίμου εκπροσώπου της τράπεζας, του τεχνικού ασφαλείας και της διευθύντριας του καταστήματος. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην τράπεζα, κυρίως δε για την απουσία εξόδου κινδύνου.
Μετέωρη είναι και η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με δύο κατηγορούμενους, τον έναν φερόμενο ως εμπρηστή της τράπεζας. Η δίκη αυτή έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές, τη μία καθώς συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων. Τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στη νέα δικάσιμο η οποία έχει προσδιοριστεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.
Δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα διερεύνηση της υπόθεσης έχει οδηγήσει και σε άλλα πρόσωπα-κλειδιά της Marfin, τη μοιραία εκείνη ημέρα, ανοικτή είναι και τρίτη δίκη σε πρώτο βαθμό, στην οποία αναζητούνται ευθύνες για τα μέτρα ασφαλείας… Η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2015.
Κορυφή του παγόβουνου είναι βεβαίως η στάση της τράπεζας η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως «κυνική» από θύματα της εμπρηστικής επίθεσης.