Σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων έγινε σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Παιδείας εν όψει της εξεταστικής διαδικασίας που αρχίζει στις 18 Μαΐου.

Πρόγραμμα Πανελλαδικών 2015

Μόλις 13 ημέρες έχουν μείνει πριν κλείσουν τα σχολεία, ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύντομα οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζόμενου με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Νέο στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι ότι θα περιορισθεί σημαντικά και ο αριθμός των μετεγγραφομένων φοιτητών.

«Όλες οι σχετικές ενέργειες για την άρτια διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται τις προσεχείς ημέρες» ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εφέτος έχει νέο γενικό γραμματέα, με μηδενική εμπειρία στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά παραμένει στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών εξετάσεων ο έμπειρος πανεπιστημιακός, ομότιμος καθηγητής κ. Γ. Δάσιος.

άλλη μία φορά θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους υποψηφίους, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα συνδράμουν στην άρτια και αδιάβλητη διεξαγωγή και των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες των επόμενων ημερών στα σχολεία είναι:
18 Μαΐου: ξεκινούν οι εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και τα ημερήσια και εσπερινά επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ Ομάδα Β’)
19 Μαΐου: αρχίζουν οι εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ Ομάδα Α’)
3 Ιουνίου: αρχίζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις
9 Ιουνίου: θα γίνουν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λογούς δεν πήραν μέρος στις «κανονικές» Πανελλαδικές.
17 Ιουνίου: θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές στα ειδικά μαθήματα
Μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου: θα κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οι εισακτέοι

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων εφέτος φτάνει τις 68.345 και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960. Μειωμένες θέσεις έχουν τα πανεπιστήμια (ειδικά του κέντρου, όπου και αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων), με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (λιγότερες κατά 2.535 σε σχέση με πέρυσι), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι περισσότερες από πέρυσι κατά 575.

Εφέτος 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ενώ για περίπου 33.100 ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί.

Στον συνολικό αριθμό βέβαια δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται επίσης οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους έλληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις.

Τα «δελτία εξεταζομένου» που πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές σε κάθε μάθημα αποτελούν ουσιαστικά την «ταυτότητά» τους. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στο «δελτίο εξεταζομένου» υπάρχει η ένδειξη του εξεταστικού κέντρου για τα έξι ή επτά πανελλαδικά μαθήματα, όπου θα αναγραφεί χειρόγραφα το εξεταστικό κέντρο για τους υποψηφίους που εξετάζονται γραπτά ή το ειδικό εξεταστικό κέντρο (ή βαθμολογικό κέντρο) για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν προφορικά.

Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό

Νέα τμήματα θα υπάρχουν εφέτος σε δύο πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα δεχθεί 60 νέους φοιτητές ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργείται Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που θα δεχθεί 40 νέους εισακτέους.