Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ακόμη ότι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος του 2012, δεν πρόκειται να θιγούν από ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται σε διάσκεψη, να κρίνει τελικά αντισυνταγματική την περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα αφορά καταρχήν μόνον όσους έκαναν την προσφυγή. Πρόσθεσε όμως, ότι ένα κράτος δικαίου έχει ηθική υποχρέωση να εξετάσει το ενδεχόμενο της εφαρμογής της απόφασης σε όλους όσους έχουν θιγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, μετά από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα προέκυπτε από την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, εκτίμησε ότι θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος.