Απόφαση – βόμβα για συντάξεις κύριες και επικουρικές εκδίδεται σύντομα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το «Βήμα της Κυριακής». Κρίνεται ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων, ενώ στα ίδια τα πρακτικά της απόφασης υπολογίζεται το κόστος της σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα. Η απόφαση αυτή εκδίδεται και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι δεν υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, αλλά και της ΔΕΗ κ.λ.π.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος με πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στη διαφορά μόλις 4 ψήφων οι δικαστές της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 , που περικόβουν σε δεύτερη φάση στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου κάθε είδους κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Με διαφορά 3 ψήφων η Ολομέλεια έκρινε ως αντισυνταγματική και την ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος, όπως ορίζεται από τον νόμο 4052 /2012.

Πολιτική, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα είναι το σημαντικό σκεπτικό της απόφασης, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα ως σήμερα του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας εκτιμάει ότι οι σε πρώτη φάση οι περικοπές ήταν «αναποτελεσματικές, δεν ωφέλησαν τη χώρα και τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε περαιτέρω μειώσεις , που έχουν εξαθλιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» έκριναν κατά πλειοψηφία οι δικαστές.


Στο σκεπτικό της μειοψηφίας, που έχει ισχυρό αριθμό μελών της Ολομέλειας αναφέρεται το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης και εκεί υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δις ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει ως συνταγματικές τις περικοπές του Πρώτου Μνημονίου, τώρα όμως ανατρέπει αυτή την απόφασή του, διότι κρίνει ότι οι προηγούμενες περικοπές, όχι μόνο δεν οδήγησαν στη σωτηρία της χώρας, αλλά επιδείνωσαν την καθημερινότητα χιλιάδων συνταξιούχων.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης θα θα εφαρμοστεί από την επίδοσή της στο υπουργείο Οικονομικών. Πρώτα οι συνταξιούχοι, που έχουν προσφύγει – περίπου 15 – θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από το 2012. Αναδρομική ισχύ θα έχουν και όσοι έχουν προσφύγει σε δικαστήρια μικρότερου βαθμού και περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ ως δεδικασμένο για τις υποθέσεις τους.

Την δημοσίευση της απόφασης προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Αντέννα προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα αυτή η απόφαση.