«Πώς πήγε το ταξίδι στις ΗΠΑ; Οι εντυπώσεις από τον Ομπάμα;». Με αυτές τις ερωτήσεις υποδέχτηκε την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μόλις συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης. Βέβαια, το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτησή τους ήταν εκείνο των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ομως, έτσι κι αλλιώς ως λόγος για να προγραμματισθεί η συνάντησή τους ξεχωριστά από τους υπόλοιπους περιφερειάρχες, προεβλήθη ακριβώς το ταξίδι στην Αμερική. Η περιφερειάρχης Αττικής δεν είχε παραστεί το περασμένο Σάββατο στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες λόγω της απουσίας της στις ΗΠΑ –άλλωστε, νωρίτερα, η επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο με αφορμή την εκδήλωση για την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας δεν είχε περάσει απαρατήρητη.
Ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τους περιφερειάρχες σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν στην κυβερνητική επιλογή να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε έμφαση στον προσωρινό χαρακτήρα της εφαρμογής της.
Η συζήτηση μεταξύ Τσίπρα – Δούρου, όπως επισημαίνουν κύκλοι της περιφερειάρχου, έγινε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Και αυτό, βέβαια, όχι μόνο λόγω πολιτικής συγγένειας. Η κυρία Δούρου ήταν η πρώτη επικεφαλής Περιφερειακής Διοίκησης -και μάλιστα της μεγαλύτερης- που «έβαλε πλάτη» για να δώσει οικονομική ανάσα στο κρατικό ταμείο. Πολύ πριν εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε να μεταφέρει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Μάλιστα, όπως έλεγαν από το ηγετικό επιτελείο της περιφερειάρχου, η κυρία Δούρου είπε στον Πρωθυπουργό: «Και στο μέλλον η Περιφέρεια Αττικής θα πράξει ό,τι μπορεί, ώστε η πρώτη περιφέρεια της χώρας να συμβάλει στη συλλογική εθνική προσπάθεια». Αυτή ήταν η διατύπωση που, σύμφωνα με την κυρία Δούρου, συνοψίζει την επιχειρηματολογία της για την όλη υπόθεση που αφορά στα διαθέσιμα.
Η έμφαση που δίνει σε αυτή τη διατύπωση -και οι συνεργάτες την επισημαίνουν, ώστε να ακουστεί ηχηρά δημοσίως- δεν είναι τυχαία. Τη χρησιμοποίησε για να δείξει, προφανώς και επικοινωνιακά, ότι το ζήτημα της μεταφοράς ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας το εντάσσει σε ένα πάγιο πλαίσιο αρχών που ορίζει τη στάση της σε κάθε περίπτωση, τώρα και μελλοντικά.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της απουσίας της δέχτηκε επιθέσεις από στελέχη της ΝΔ και αυτοιδοικητικούς παράγοντες, που άφησαν αιχμές περί παρατυπιών κατά την απόφαση μεταφοράς των διαθεσίμων της Περιφέρειας στην τράπεζα της Ελλάδας, που όπως όπως σημείωναν από την αντιπολίτευση, ήρθε να καλύψει με την αναδρομικότητα της ισχύος της η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Η κυρία Δούρου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, θα προβάλλει αυτό που μετέφερε ως προς τη στάση της και στον Πρωθυπουργό: «Ήταν πράξη ευθύνης όπως επέβαλε το δημόσιο συμφέρον». Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την κυρία Δούρου, και στηρίζει την προσπάθεια της χώρας, σε μια περίοδο δύσκολη, και είναι συμφέρουσα για την Περιφέρεια, διασφαλίζοντας τα χρήματά της.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας κατευθύνθηκε μαζί με τους συνεργάτες του και με την κυρία Δούρου προς τη Βουλή, με τα πόδια, κόβοντας δρόμο μέσα από τον Εθνικό Κήπο.