Οι Έλληνες μαθητές και οι απόφοιτοι των σχολείων της χώρας πιστεύουν στις αρχές του Ολυμπισμού και θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό τους τη διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως μια παγκόσμια γιορτή ειρήνης, φιλίας και σεβασμού.
Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το ποσοστό των νέων (79,7%) που πιστεύει ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να βοηθήσει στηνκαταπολέμηση τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Ακόμα σε ποσοστό 79,4% οι νέοι ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας την εισαγωγή νέου μαθήματος στα σχολεία σχετικού με τους ΟΑ και τις αξίες που πρεσβεύουν.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνογερμανική Αγωγή με θέμα «Οι μαθητές 5 ηπείρων ‘ζωγραφίζουν’ τους Ολυμπιακούς Κύκλους».
Στην εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Ναπολέων Μαραβέγιας ο οποίος και αναφέρθηκε στην σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή να γίνονται πάντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα κάτι που όπως είπε θα την έκανε «κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και κανείς δεν θα μπορούσε να την αγγίξει».
Επ αυτού το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Λάμπης Νικολάου είπε ότι η Λοζάννη εισπράττει ετησίως 1 δις ελβετικά φράγκα από την εγκατάσταση εκεί των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής και αναφέρθηκε και αυτός στην πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εγκατασταθεί η Ολυμπιακή Επιτροπή στην Ελλάδα.
Ο ίδιος, αλλά και άλλοι ομιλητές ζήτησαν την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των μαθητών των σχολείων μαθήματος για τις ολυμπιακές αξίες.
«Η χώρα που γέννησε τις ολυμπιακές αξίες δεν διδάσκει τα παιδιά της ολυμπιακές αξίες» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος.
Ο κ. Μαραβέγιας είπε ακόμη ότι θα έπρεπε τα σχολεία να δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στα παιδιά να εμπνέονται και να δημιουργούν γύρω από μεγάλα κοινωνικά θέματα.
Εκ μέρους του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο διευθυντής του κ. Κωνσταντίνος Φίλης είπε ότι το φαινόμενο της βίας, αλλά και του ντόπινγκ είναι σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα έλλειψης εκπαίδευσης των νέων σήμερα. Και κάλεσε τους νέους να γίνουν τα «ζωντανά κύτταρα που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της ζωής όλων μας».
Την έκπληξή του εξέφρασε πάντως ο κ. Νικολάου για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των μαθητών που ρωτήθηκαν στη έρευνα δεν ήξεραν πόσες φορές έχουν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη και η ολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων ολυμπιονικών κυρία Βούλα Κοζομπόλη.
Επίσης παρουσιάστηκε και το μεγάλο διεθνές εικαστικό δρώμενο που υλοποιήθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο διαθεματικής δραστηριότητας που «τρέχει» στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς. Σε αυτό μαθητές από τις πέντε ηπείρους του κόσμου ξαναζωγράφισαν με βάση των πολιτισμό τους, τους Ολυμπιακούς Κύκλους.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο, το άλμα του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στον Στοκχόλμη, το οποίο έως σήμερα δεν είχα παρουσιαστεί ποτέ. Το βίντεο παρουσιάστηκε από τον κ. Κουβελο.
Η έρευνα
Την έρευνα παρουσίασε ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και νυν Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Κων. Γεωργιάδης.
Όπως προκύπτει από αυτήν, οι νέοι είναι βαθιά προβληματισμένοι για το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, (ποσοστό σχεδόν 87% σχολιάζει αρνητικά την εμπορευματοποίηση της διοργάνωσης τους και αναρωτιέται αν οι σύγχρονοι ΟΑ έχουν χάσει τον πραγματικό τους χαρακτήρα).
Την έρευνα ολοκλήρωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO και έγινε το Μάρτιο του 2015 σε ένα πανελλαδικό δείγμα 600 νέων16 έως 25 ετών. Από αυτούς το 48,4% ήταν γυναίκες και το 51,6% άνδρες, το 39,9% ήταν μεταξύ 19 και 22 ετών, το 33,8% ήταν μεταξύ των ηλικιών 23-25, το 26,3% ήταν μεταξύ ηλικιών 16-18 ετών.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ερωτήσεις που τέθηκαν:
– Πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο μάθημα στα σχολεία σχετικό με τους ΟΑ και τις αξίες που πρεσβεύουν; Το 79,4% των ερωτηθέντων απαντάει «Ναι και Μάλλον Ναι» («Ναι» απαντάει το 57,7%) και το20,5% «Όχι και Μάλλον Όχι» («Όχι» το 10,8%).
– Ωστόσο, στην ερώτηση «Συμμετείχατε σε κάποια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα ολυμπιακής παιδείας;» το 61% απαντά «Όχι» και το 38,5% απαντά «Ναι».
– Δέκα χρόνια μετά τη διοργάνωση των ΟΑ του 2004, οι απόψεις των νέων διαφοροποιούνται. Την άποψη ότιη διοργάνωση αυτή «Είχε θετικό αντίκτυπο στη χώρα μας» επιλέγει το 46,2% του δείγματος, ότι«Είχε αρνητικό αντίκτυπο» κρίνει το39,5%,ότι «Δεν είχε κανένα αντίκτυπο» το12,9%, ενώ την απάντηση «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» επιλέγει το 1,4%.
– Το 74,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΟΑ που έγιναν στην Ελλάδα συνέβαλαν «Πολύ ή Αρκετά στην αύξηση του τουρισμού στη χώρα» (25,2% απαντά «Λίγο ή Καθόλου»), 54,3% των νέων θεωρούν ότι βοήθησαν «στην ανάπτυξη του ελληνικούαθλητισμού» (44,8% απαντάσ αυτή την ερώτηση «Λίγο ή Καθόλου»), το 51,9% πιστεύει «Πολύ ή Αρκετά» ότι «βοήθησαν στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα» (το45,4% ότι «βοήθησαν Λίγο ή Καθόλου»).
– Στηνερώτηση «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες2004 του σας παρακίνησαν να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;» απαντάει «Όχι» το63% των ερωτηθέντων και «Ναι» το 36,4% των ερωτηθέντων.
–Στην ερώτηση «Πόσο πιστεύετε ότι η διοργάνωση των Παραολυμπιακών αγώνων του 2004 ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη σε ζητήματα αναπηρίας;» την απάντηση «Πολύ καιΑρκετά» επέλεξε το68% των ερωτηθέντων («Πολύ» απάντησε το 27,4%) και το «ΛίγοκαιΚαθόλου» το32% («Λίγο» το 25,2%)
– Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι οι ΟΑ συμβάλλουν στην καταπολέμηση του ρατσισμού;» το79,7% του δείγματοςαπαντά «Ναι και Μάλλον ναι»(«Ναι» απαντά το 52,8%), ενώ «Όχι και Μάλλον όχι» απαντά το20% («όχι» το 10,5%)
– «Πολλοί πιστεύουν ότι οι σύγχρονοι ΟΑ έχουν χάσει τον πραγματικό τους χαρακτήρα και είναι υπερβολικά εμπορευματοποιημένοι. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;». Εδώ την απάντηση «Συμφωνώ και Μάλλον Συμφωνώ» επιλέγει το86,9% των ερωτηθέντων (69,8% επιλέγει το «Συμφωνώ») και την απάντηση «Διαφωνώ και Μάλλον Διαφωνώ» επιλέγει το12,7% (8,2% επιλέγει την απάντηση «Διαφωνώ»)
– Στην ερώτηση «Μπορούν να υπάρξουν μεγάλοι αθλητές και μεγάλες επιδόσεις στους ΟΑ χωρίς οικονομικά κίνητρα και χορηγούς;» ποσοστό 51,1% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα απαντά «Ναι και Μάλλον Ναι» («Ναι» επιλέγει το 30,5%), «Όχι και Μάλλον Όχι» επιλέγει το48,6% («Όχι» επέλεξε το 26,1%)
– Στην ερώτηση «Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι γίνεται χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Ο.Α;», την απάντηση «Σε μεγάλο βαθμό» επιλέγει το 51,5%. Την απάντηση «Σε μέτριο βαθμό» επιλέγει το 38,5%, ενώ για «Μικρό βαθμό» χρήσης απαγορευμένων ουσιών μιλάει το 8,2% του δείγματος.
–Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουν προνόμια για τους Ολυμπιονίκες;» το 76,1% του δείγματος απαντά «Ναι και Μάλλον Ναι»(«Ναι» απαντά το 48,2%), ενώ το23,2% απαντά «Όχι και Μάλλον Όχι» («Όχι» διαλέγει το 14,9%).
Ολυμπιακοί Αγώνες και μνήμη
–Στην ερώτηση «Ποιος αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες;» οι νέοι μας θυμούνται το Γάλλο παιδαγωγό και ιστορικό που ίδρυσε το 1894 τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διαμόρφωσε τη δομή του Ολυμπιακού Κινήματος. Την απάντηση «Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν» επιλέγειτο40,9% των ερωτηθέντων, το όνομα της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου επιλέγει το14,6% του δείγματος, τη απάντηση «Ο Τσόρτσιλ» διαλέγει το10,4%, ενώ την απάντηση «Δε γνωρίζω» επιλέγει ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων,το34,1%.
Τον Πύρρο Δήμα τον θυμούνται σχεδόν στο σύνολο τους οι Έλληνες μαθητές και απόφοιτοι των σχολείων μας. Ο Πύρρος Δήμας υπήρξε «Χρυσός Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών» απαντάει εύκολα το95,4% των ερωτηθέντων,«Χρυσός Ολυμπιονίκης στην πάλη» απαντά το1,9%,«Χρυσός Ολυμπιονίκης στη σφαίρα» απαντά το1,5% των νέων.
–Στην ερώτηση «Έχετε παρακολουθήσει Ολυμπιακούς Αγώνες;» το 71,9% του δείγματος απαντάει «Ναι, από την τηλεόραση». «Ναι, και από την τηλεόραση και ζωντανά» απαντάτο22,9% και «Όχι» απαντά το4,2% του δείγματος.
–Στην ερώτηση «Έχουν φιλοξενηθεί σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα;» την απάντηση «Ναι, μία φορά»δίνει το 56,5% του δείγματος. Την απάντηση «Ναι, δύο φορές» διαλέγειτο37,7% του δείγματος και την απάντηση «Ναι, τρεις φορές» το1,4%» των νέων.
–Στην ερώτηση «Σε ποια πόλη διοργανώθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες;» το 49,8% του δείγματος απαντά «Στην Αθήνα». Το Λονδίνο διαλέγει το19,8% του δείγματος, τοΠαρίσι το14,2%, ενώ την απάντηση «Δε γνωρίζω» επιλέγει το16,2%.
–Σε ποιο άθλημα ήταν Ολυμπιονίκης ο Σπύρος Λούης;«Στο μαραθώνιο δρόμο» απαντά το 78,7% των νέων,«Στο άλμα εις μήκος» απαντά το11,4%,«Στην κολύμβηση» το2,2%.
–Κάθε πότε πραγματοποιούνται οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες; «Κάθε τέσσερα χρόνια» απαντά το 75,2% του δείγματος, «Κάθε δύο χρόνια» απαντά το12%,«Κάθε πέντε χρόνια» απαντά το5,4%,«Κάθε τρία χρόνια» το2,0%, ενώ την απάντηση «Δε γνωρίζω» διαλέγει το5,4%.
–Στην ερώτηση «Ποιος έχει γράψει τους στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου;» το 39,1% του δείγματος απαντά ο «Κωστής Παλαμάς»,την απάντηση «ο Διονύσιος Σολωμός» επιλέγει το23,1%,«ο T.S. Eliot» το11,7% του δείγματος, ενώ την απάντηση «Δε γνωρίζω» το26,1%.
– Στην ερώτηση «Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κοινές αρχές των σύγχρονων με τους αρχαίους ΟΑ;» η «Ειρήνη» απαντά το69,6%, η «Ευγενής άμιλλα» το63%, η «Αρμονία σώματος και πνεύματος» απαντά το59,3%,ο «Σεβασμός» το59,2%, η «Φιλία» το 49,9%,ο «Διεθνισμός» το42,8%.