Αφιερωμένη στην ελευθερία μετακίνησης και στην ανάγκη εφαρμογής του νόμου για την ισότητα των πολιτών στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας θα είναι η Κυριακή 26 Απριλίου 2015. Για πρώτη φορά εφέτος, μέσω της εκστρατείας FREE Mobility, οι μαθητές Ειδικών Σχολείων από 26 πόλεις μελέτησαν τα προβλήματα και παρουσίασαν λύσεις και η επιτροπή οργάνωσης αποφάσισε να υλοποιήσει μια δράση ευαισθητοποίησης με τίτλο: «ΑΦΩΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβλημα».
Πρόκειται για μια σιωπηλή διαμαρτυρία για την καταπάτηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης στις πόλεις μας, που θα διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι έξω από δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια και δημόσιους χώρους που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα παιδιών. Μια πρωτοβουλία που πήγασε από τον εμποδισμό και την έλλειψη ελευθερίας μετακίνησης των πεζών που παρατηρείται στις πόλεις όλης της χώρας.
Η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα αυτοκίνητα και το άπλωμα των εμπορευμάτων, τα τραπεζοκαθίσματα, η κακή τοποθέτηση της σήμανσης σε συνδυασμό με τις κολώνες στους δρόμους και τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία των καταστημάτων, προκαλούν δυσκολία έως και αδυναμία ελεύθερης πρόσβασης στο 50% του πληθυσμού της χώρας.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη και θα συμμετέχουν εκτός των μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία FREE Mobility, δήμοι, Σύλλογοι Γονέων, τοπικές ΜΚΟ, σύλλογοι πολιτών, σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια), φοιτητικές ομάδες, πρόσκοποι και πολλοί άλλοι. Το κτίριο που έχει επιλεγεί είναι είτε δημόσιο(Δημαρχείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Σχολείο κ.ά), είτε ιδιωτικός χώρος(Τράπεζα, Ταχυδρομείο, τηλεφωνικό κέντρο, εμπορικό κατάστημα, καφέ, χώρος ψυχαγωγίας κ.ά.). Επίσης μπορεί να είναι χώροι όπως οι πλατείες που δεν έχουν ράμπες ή πεζοδρόμια που είτε καταλαμβάνονται παράνομα για εμπορικές χρήσεις, είτε είναι στενά και με προβλήματα.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα σταθούν σιωπηλοί χωρίς να περπατούν για 10 λεπτά (12.00-12.10) μπροστά στον χώρο που θα έχουν επιλέξει, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη μέριμνας πρόσβασης για όλους. Η Εκστρατεία FREE MOBILITY έγινε με μεγάλη επιτυχία, φέτος για πρώτη φορά, ως παράλληλη δράση της Εκστρατείας ECOMOBILITY που υλοποιείται για 12η συνεχόμενη χρονιά.