Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος αποτελούν, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Και αυτό, παρ’ όλο που όσα συμφωνήθηκαν δεν σηματοδοτούν αλλαγή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς εστιάζουν κυρίως σε κατασταλτικά μέτρα ενώ δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για επιμερισμό της ευθύνης σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές.
Πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου «επετεύχθη πλήρως» ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωριστεί η είσοδος των σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτή η διάσταση του θέματος είχε αναλυθεί με επιχειρήματα από την ελληνική αντιπροσωπεία κατά τις εργασίες τόσο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα όσο και της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε την Πέμπτη στις Βρυξέλες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει σε δήλωσή της ότι η Ελλάδα κέρδισε γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση που αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έρευνα και τη διάσωση, την υποδοχή, το άσυλο και τη φιλοξενία. Και τονίζει: «Είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα».
Αν και δεν υπήρξε συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο για τον επιμερισμό της ευθύνης της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών, άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, χαιρέτησε τα σημεία που ανοίγουν τον δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της ενεργοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς την ΕΕ.
Με δεδομένο ότι χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, η ελληνική αντιπροσωπεία ανέδειξε, κατά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, τις ιδιαιτερότητες των μεικτών μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι πάνω από 80% των νεοεισερχόμενων στη χώρα μας πλέον είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ.