Το υπουργείο Παιδείας στερεί απο τα ΑΕΙ της χώρας όλες τις πηγές χρηματοδότησης τους, σχεδιάζοντας τώρα και τον περιορισμό στο ελάχιστο, των προγραμμάτων τους που απαιτούν δίδακτρα!

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τη οποία απαιτούνται όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΕΙ, καταργούνται με διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τα – υπό ίδρυση- πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου, και θα φοιτούσαν με δίδακτρα.
Καταργούνται έτσι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οι διατάξεις των νόμων που είχαν ψηφισθεί για το «άνοιγμα» των ελληνικών πανεπσιτημίων σε άλλα Ιδρύματα της υφηλίου και τη διεθνοποίηση τους, κάτι που είχε αποτελέσει επί σειρά ετών ζητούμενο της επιστημονική κοινότητας αλλά και πολιτικών της χώρας μας.
Οι διατάξεις που καταργούνται ανέφεραν ότι:
«Α. Ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωση τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Β. . Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 11. Το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω τμημάτων θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτήριου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»
Σε δεύτερο χρόνο μελετάται η κατάργηση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα (που αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης των ΑΕΙ) ή ο περιορισμός τους σε έα ελαχιστο πλαφόν που δεν εγγυάται βέβαια την επιβίωσή τους. Κάτι τέτοιο εάν ισχύσει, θα πλήξει άμεσα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα από τα πιο ακμαία επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας με διεθνούς κύρους μεταπτυχιακά προγράμματα, το πανεπιστήμιο Πειραιώς και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην Σύνοδο πρυτάνεων του Σαββάτου.

Τι απαντά το υπουργείο

Σε απάντησή του το υπουργείο Παιδείας, επιχειρεί να ρίξει …αλλού τις ευθύνες αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατι δεν προχώρησε στην τυπική ολοκλήρωση και στήριξη ενός νόμου που είχε ψηφισθεί για το θέμα αντί να τον καταργήσει.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε:

«Το ζήτημα που προέκυψε από δημοσιεύματα , περί των καταργουμένων διατάξεων περί ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τριετούς διάρκειας με καταβολή διδάκτρων, αναφέρεται σε καταργούμενες διατάξεις του νομοσχέδιου υπό συζήτηση.
Ειδικότερα πρόκειται για πρόγραμμα που θεσμοθετήθηκε από ένα νομοσχέδιο του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ διότι δεν υλοποιήθηκε η προβλεπόμενη από τον ίδιο διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.
Άρα δεν πρόκειται για καμία ‘κατάργηση’ επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου.
Το όλο ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου σαν το υπό συζήτηση, το οποίο καλείται απλώς να επιληφθεί άμεσων προβλημάτων».