Προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για να ανοίξουν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι στιγμής, εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Νοσοκομείων δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κοματάς, απέστειλε στους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μήνυμα (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) της γενικής διευθύντριας Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κυρίας Σταυρούλας Μηλιάκου, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
– Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.
– Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο μήνυμα της κυρίας Μηλιάκου σημειώνεται ότι «στην περίπτωση που δεν τηρούνται λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών». Επίσης, δίδονται στοιχεία των αρμοδίων της Τραπέζης της Ελλάδος για την τήρηση των λογαριασμών προκειμένου να επικοινωνήσουν οι εκπρόσωποι των Νοσοκομείων και άλλων φορέων.
Ακολούθως, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έστειλαν στα Νοσοκομεία έγγραφο με το οποίο ζητούν να ενημερωθούν για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις ανάγκες του δεκαπενθημέρου. Επίσης, τους ζήτησαν να ανοίξουν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ή διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.