«Κάποιον λάκκο έχει η φάβα… αναδρομικά» λένε στελέχη της αντιπολίτευσης που δεν εξηγούν την επιλογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα διαθέσιμα μόνο με οικονομικά και πολιτικά κριτήρια περί «ταμειακού πανικού». Εκτιμούν ότι υπάρχουν και νομικά ελατήρια που ώθησαν την κυβέρνηση. Διαβλέπουν ότι η αναδρομική ισχύς για τη δέσμευση χρημάτων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας έγινε, εκτός των άλλων, για να καλυφθούν παρατυπίες σε αποφάσεις Οργανισμών για μεταφορά χρημάτων οι οποίες ελήφθησαν σε πρότερο χρόνο.
Στη δίνη της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη μεταφορά στην Τράπεζας της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων φορέων και Οργανισμών, περιλαμβανομένων των ΟΤΑ, βρέθηκε και η κυρία Ρένα Δούρου.

Ήδη έχει ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και σε στελέχη της ΝΔ, όπως επίσης σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης έδωσε… το δικό της ονοματεπώνυμο στη λέξη «αναδρομικά» της επίμαχης πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ, «προφανώς, για να καλύψει νομικά την παράνομη απόφαση της κυρίας Δούρου, να δώσει από τα ταμεία της Περιφέρειας 80 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα, και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ) κ. Γιώργος Πατούλης αναρωτήθηκε μήπως αυτό ισχύει. Το έκανε απαντώντας σε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Καραμέρου (Βορείου Τομέα Αθηνών), ο οποίος είχε χαρακτηρίσει υποκριτικές τις αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής απόφασης.
«Είμαστε ανοιχτοί για έλεγχο»
Όταν σε αυτό το κλίμα, το μεσημέρι της Τετάρτης, «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστο Καραμάνο, εκείνος ήταν κάθετος και οξύς σε χαρακτηρισμούς.

«Είμαστε ανοιχτοί να ελεγχθούμε από οποιονδήποτε. Στη διάθεσή τους τα πάντα. Όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των διαδικασιών. Δεν έχουμε ανάγκη καμία ρύθμιση και πράξη νομοθετικού περιεχομένου» λέει στο «Βήμα» ο κ. Καραμάνος.
Όπως επισημαίνει, τα σκορπισμένα χρήματα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με επιτόκιο 0,3% συγκεντρώθηκαν σε έναν λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με επιτόκιο 2,5%.
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι αναφορές για παρανομίες σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων γίνεται «για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους».
Και συμπληρώνει: «Από «παπαγαλάκια» του μνημονίου έχουν γίνει «παπαγαλάκια» χρηματοδοτικού εκβιασμού που υφίσταται η χώρα και δημοσιονομικής ασφυξίας που επιχειρείται. Θέλουν να μην πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
Η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, μετέφερε 83 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η τελευταία κίνηση έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Όπως σημειώνει ο κ. Καραμάνος, η Περιφέρεια, αφού συγκέντρωσε τα διάσπαρτα χρήματα, ζήτησε προσφορές από τις τέσσερις συστημικές εμπορικές τράπεζες για να επιλέξει πού θα τα καταθέσει. «Το επιτόκιο που έδιναν ήταν 1,97%. Τα βάλαμε, τελικά, στην Τράπεζα της Ελλάδας με 2,5%. Σταδιακά από τις αρχές Απριλίου γινόταν η μεταφορά και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή».
–Μα, δεν πείθει η μονοδιάσταση επιχειρηματολογία σας περί καλής επένδυσης των χρημάτων. Είναι προφανές ότι με την απόφασή σας, ήδη από τον Μάρτιο, βάλατε και «πλάτη» στην κυβέρνηση.
«Στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει η χώρα, σε μια περίοδο που την οδηγούν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία. Είναι όμως και συμφέρον για την Περιφέρεια» απάντησε.
Όταν τον ρωτήσαμε αν βρίσκει κάτι αρνητικό στην όλη υπόθεση δέσμευσης χρημάτων, ανέφερε μόνο τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε τράπεζα με υψηλότερο επιτόκιο από της Τράπεζας της Ελλάδος ή προθεσμιακούς λογαριασμούς. Τονίζει ότι «και εμείς δεν θα «σπάσουμε» προθεσμιακούς λογαριασμούς. Όταν λήξουν, το βλέπουμε».
Τα χρήματα των ΟΤΑ που βρίσκονται στο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν επιβάλλεται, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου να μεταφερθούν.
–Εσείς έχετε στο Παρακαταθηκών;
«Όχι. Και δεν το αξιοποιήσαμε κιόλας για να βάλουμε χρήματα. Το μάθαμε αργά ότι δίνει υψηλό επιτόκιο»…