Επανασυνδέθηκε το ρεύμα στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στο Μαρούσι, που είχε διακοπεί από πρωί της Τρίτης.

Η εντολή για διακοπή στην ηλεκτροδότηση εκδόθηκε από τη ΔΕΗ λόγω οφειλών από εταιρίες που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με τη ΔΟΥ, υπό ένα κοινό «ρολόι». Η Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, επικαλούμενη διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, η εντολή για διακοπή ρεύματος στο κτίριο εκδόθηκε από τη ΔΕΗ, καθώς οι εταιρίες που στεγάζονται σε αυτό έχουν οφειλές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ίδια σημείωσε ότι ενώ ο διαχειριστής προχώρησε σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ για το οφειλόμενο ποσό τον Δεκέμβριο, οι δόσεις δεν έχουν καταβληθεί.

Η κ. Βαλαβάνη, που επικοινώνησε η ίδια με τον πρόεδρο της ΔΕΗ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, κάλεσε τον διαχειριστή του κτιρίου να καταβάλει όποιο ποσό έχει συγκεντρωθεί από τους οφειλέτες στη ΔΕΗ προκειμένου να επανέλθει η ηλεκτροδότηση άμεσα.

Η ίδια προειδοποίησε με λήψη μέτρων εάν ο διαχειριστής του κτιρίου δεν σπεύσει να διευθετήσει το θέμα, καθώς το δημόσιο χάνει έσοδα.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρωί της Τετάρτης επιχείρηση που ήθελε να ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία ύψους 2 εκατ. ευρώ δεν εξυπηρετήθηκε από τη ΔΟΥ λόγω της διακοπής ρεύματος, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα με τα έσοδα του Δημοσίου -σε μια ευαίσθητη για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περίοδο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συστεγαζόμενες με τη ΔΟΥ εταιρίες δεν πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς θεώρησαν ότι η ΔΕΗ δεν θα διακόψει την παροχή λόγω της λειτουργίας της εφορίας στο ίδιο κτίριο και υπό το ίδιο «ρολόι».

Τι απαντά η ΔΕΗ

Σε οφειλές άνω του 1,3 εκατ. ευρώ οφείλεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Αμαρουσίου, αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ενώ το Δημόσιο (και άλλοι ένοικοι) ήταν συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών, η διαχείριση του κτιρίου δεν κατέβαλε τα ποσά στη ΔΕΗ και είχε αθετήσει διακανονισμούς που είχαν προηγηθεί.

Η ηλεκτροδότηση, διευκρινίζεται, αποκαταστάθηκε μετά την καταβολή 120.000 ευρώ που συγκέντρωσαν ορισμένοι ενοικιαστές και η ΔΕΗ επισημαίνει ότι απαιτείται να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια προκειμένου να μην υπάρξει νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης του κτιρίου.

Αναλυτικά σε σχέση με την υπόθεση η ΔΕΗ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το κτηριακό συγκρότημα ATRINA, ηλεκτροδοτείται από μια παροχή Μέσης Τάσης, από την οποία μέσω πιστοποιημένων μετρητών, ηλεκτροδοτούνται μεταξύ άλλων και δύο Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Έλεγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου καθώς και ενοικιαστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας, η ΔΕΗ εκδίδει ένα συνολικό λογαριασμό επ’ ονόματι της Διαχείρισης.
Από όσο είναι σε θέση η ΔΕΗ να γνωρίζει, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο καταβάλλουν το σύνολο των οφειλών τους προς τη Διαχείριση. Εικάζεται βάσιμα ότι και άλλοι ενοικιαστές είναι επίσης συνεπείς απέναντι στη Διαχείριση του κτιριακού συγκροτήματος. Η Διαχείριση όμως δεν καταβάλλει τα ποσά που οφείλει από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σήμερα η οφειλή της να ανέρχεται σε Euro1.388.404.

Στο παρελθόν η Επιχείρηση είχε ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα διακανονισμού από τη Διαχείριση του κτιριακού συγκροτήματος, τους οποίους όμως διακανονισμούς δεν τήρησε.

Τελευταία φορά, το Δεκέμβριο του 2014, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε και πάλι σε σχετικό αίτημα του Διαχειριστή και ενέκρινε νέο διακανονισμό για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή που στις 31/11/14 είχε ανέλθει σε Euro1.276.476.
Όμως, ο Διαχειριστής του κτιρίου, δεν κατέβαλε καμία από τις δόσεις της ρύθμισης, ούτε εξόφλησε τις τρέχουσες καταναλώσεις των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα η ληξιπρόθεσμη οφειλή του, αντί σήμερα να έχει μειωθεί σημαντικά όπως προέβλεπε ο διακανονισμός, να έχει εκτιναχθεί σε 1.388.404 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά και από σχετικές ειδοποιήσεις για τήρηση των υποχρεώσεων, η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης του κτιριακού συγκροτήματος.

Σήμερα και μετά από ενέργειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα συγκεντρώθηκαν από κάποιους ενοικιαστές 120.000 ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν στη ΔΕΗ. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η επιχείρηση προχώρησε σε άμεση επανασύνδεση».