Κληροδοτήματα, κοινοτικά κονδύλια, τακτικούς προϋπολογισμούς από όλα τα ΑΕΙ και οργανισμούς εποπτευόμενους από το υπουργείο Παιδείας δεσμεύει η κυβέρνηση για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις Μαΐου.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλα τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν τα ταμειακά τους υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

To θέμα θα συζητηθεί και στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη στις 17.00 με τηλεδιάσκεψη.

Εκφράζονται φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα βουλιάξει τις εμπορικές τράπεζες στις οποίες έχουν τις καταθέσεις τους, αλλά θα κόψει και την οποιαδήποτε δυνατότητα ρευστότητας σε Ιδρύματα έτσι κι αλλιώς υποχρηματοδοτούμενα.
Τα πανεπιστήμια «χάνουν» τα χρήματα για τα λειτουργικά τους έξοδα, τις πληρωμές προμηθευτών, τις συμβάσεις που θα μείνουν απλήρωτες, τη σίτιση φοιτητών που πληρώνεται από εταιρείες, τις εταιρείες καθαριότητας κλπ.
Εκτός αυτών πρόβλημα υπάρχει και με τους εκδοτικούς οίκους που δεν έχουν πληρωθεί για πανεπιστημιακά συγγράμματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε ως καν ως σκέψη. Κατ επέκταση σίτιση και πανεπιστημιακά συγγράμματα βρίσκονται «στον αέρα».
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε μια δόση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015.
Παράλληλα, όπως λένε νομικοί των ΑΕΙ, η απόφαση της κυβέρνησης αφορά και τα χρήματα των ΕΛΚΕ (τα κοινοτικά τους κονδύλια) τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα και για τα οποία η χώρα μας κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Το θέμα όπως είναι φυσικό εκτόπισε από την κορυφή της ημερήσιας διάταξης της έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και θα είναι το κύριο θέμα που θα συζητηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης, μιλούν με νομικούς και αναζητούν μεθόδους αντίδρασης στο θέμα που έχει προκύψει.
Στην Σύνοδό τους αναμένεται ότι θα εκδώσουν σκληρή ανακοίνωση επί του θέματος.
Παράλληλα, και εκτός από τα ΑΕΙ, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταθέσει στην μεγάλη «δεξαμενή» της τράπεζας Ελλάδος το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ανώτατα στελέχη του οποίου έλεγαν στο «Βήμα» ότι η πολιτική των υποτροφιών δεν σταμάτησε σε περιόδους σκοτεινές για την ελληνική δημοκρατία και κινδυνεύει να σταματήσει τώρα) και περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).