Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στον Κορυδαλλό με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών.

Οι διοργανωτές έδωσαν νέο ραντεβού για τις 7 Μαΐου που θα επαναληφθεί η δίκη ενώ και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης σημείωσε ότι ο δήμος στο πλαίσιο της διεκδίκησης του αιτήματος για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση την ίδια ημέρα ανακοινώνοντας πως τόσο τα σχολεία όσο και οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι κλειστές.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις τουλάχιστον συγκεντρώσεις στον Κορυδαλλό ενώ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στα στενά κοντά στις φυλακές. Επίσης κατά τη διάρκεια της κεντρικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη διασταύρωση της λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη με την οδό Σολωμού (ο δρόμος που οδηγεί στις φυλακές) ορισμένοι επιτέθηκαν στον βουλευτή με «Το Ποτάμι» κ. Νίκο Ορφανό.

Είχε προηγηθεί επεισόδιο με αγνώστους, οι οποίοι έστησαν ενέδρα σε δύο μάρτυρες κατηγορίας και φίλους του Παύλου Φύσσα. Τους επιτέθηκαν, με αποτέλσμα ο ένας από αυτούς να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος μετέβη αμέσως στην Ασφάλεια Πειραιά και κατέθεσε για την επίθεση εναντίον τους. Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα κ. Γιώργος Μαραγκός κατήγγειλε το περιστατικό και εξέφρασε φόβους για επιθέσεις και εναντίον της οικογένειας.

Επιπλέον υπήρξαν και καταγγελίες για επιθέσεις από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής σε άτομα που ήθελαν να συμμετάσχουν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Πέντε εξ αυτών κατέθεσαν στην Ασφάλεια Πειραιά για επίθεση που δέχθηκαν προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό ενώ υπήρξαν και αναφορές για τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα τα οποία νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί σε διαφορετικά σημεία. Η μια προσυγκέντρωση ήταν στη διασταύρωση της Γρ.Λαμπράκη με την οδό Χρ.Σμύρνης όπου ήταν της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της ΑΔΕΔΥ.

Η δεύτερη στο δημαρχείο Κορυδαλλού από το Δήμο, φορείς της πόλης και άλλα σωματεία, η τρίτη από αναρχικούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και η τέταρτη στη πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια από σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ. Επίσης στην αντίθετη πλευρά της οδού Σολωμού συγκεντρώθηκαν περίπου 100 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Από νωρίς το πρωί η οδός Σολωμού αλλά και τα γύρω στενά που οδηγούσαν στις φυλακές είχαν αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις και η πρόσβαση γινόταν μόνο σε όσους ήταν σε λίστα ατόμων που σχετίζονταν με τη δίκη.

Εν τω μεταξύ στις 7 Μαΐου θα εξεταστεί το αίτημα του δήμου Κορυδαλλού και της αντιπεριφέρειας Πειραιά για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο της Αθήνας. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, είπε: «Σήμερα, η έδρα του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν επιτρέπουν, αυτή η δίκη να γίνει στον Κορυδαλλό και στην αίθουσα που έχει οριστεί. Το δικαστήριο διέκοψε, δεν νομιμοποίησε την πολιτική αγωγή και όρισε νέα ημερομηνία στις 7 Μαΐου όπου θα γίνει η συζήτηση επί του αιτήματος για τη μεταφορά της δίκης στο εφετείο Αθηνών».