Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με τα νησιά να γεμίζουν κάθε καλοκαίρι με τουρίστες. Τον χειμώνα όμως η όψη τους αλλάζει, υιοθετώντας λίγη από τη μουντάδα του συννεφιασμένου ουρανού. Σοκάκια άδεια, πόρτες κλειστές. Οι μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, συγκριτικά λίγοι και στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, αφήνονται στη δίνη του καιρού και των καταστάσεων λιτότητας, με τις περικοπές και τη γενικότερη κρίση να έχουν υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο.
Οι εφετινοί σταθμοί


Η «+πλευση», η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, βάζει πλώρη και εφέτος για τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών των κατοίκων στις περιοχές αυτές. Ανθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων με αγάπη για τα φουσκωτά και θέληση να βοηθήσουν τους ακρίτες θα επιβιβαστούν την Πέμπτη 23 Απριλίου στα 11 σκάφη και θα ξεκινήσουν για τον δεύτερο διάπλου της οργάνωσης. Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσος, Γαύδος και Αντικύθηρα είναι οι εφετινοί επτά σταθμοί της ομάδας. «Αντικείμενο της δράσης μας είναι οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει κάτι στα μικρά ακριτικά νησιά. Αυτό που νιώθουμε ότι λείπει και το βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια και το βιώνουμε σε κάθε επίσκεψη είναι οι προληπτικές εξετάσεις, τα έργα υποδομής και οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητά τους» περιγράφει στο «Βήμα» ο κ. Βασίλης Αθανασίου, δικηγόρος και γενικός γραμματέας της «+πλευσης».
Κατά τη διάρκεια του περυσινού πρώτου διάπλου οι εθελοντές κατασκεύασαν δύο παιδικές χαρές σε Ηρακλειά και Σίκινο, ένα πολυγήπεδο στη Σχοινούσα και βοήθησαν στη διαμόρφωση του προαυλίου στο σχολείο της Θηρασιάς. Εστησαν μια βιβλιοθήκη στην Ανάφη και προσέφεραν 162 κιβώτια με γραφική ύλη και τεχνολογικό εξοπλισμό καλύπτοντας τις ανάγκες των σχολείων. Διενήργησαν δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής πολλών ειδικοτήτων σε 475 κατοίκους των νησιών που επισκέφθηκαν. Τη λίστα τους συμπληρώνουν επτά μικροεπεμβάσεις και μία χειρουργική εκτομή, ενώ αντιμετώπισαν τρία έκτακτα περιστατικά ατυχημάτων κατά την άφιξή τους στα νησιά. Επίσης από πέρυσι η Ανάφη διαθέτει έναν αιματολογικό αναλυτή χάρη στις χορηγίες εταιρειών που συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο έργο της «+πλεύσης».

«Οι κάτοικοι στα νησιά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στον χώρο της Υγείας, παρ’ όλο που υπάρχει η κάλυψη της Πολιτείας με τους αγροτικούς γιατρούς, δεν είναι όμως πάντοτε αυτό αρκετό»
σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» η παιδίατρος και υπεύθυνη της ιατρικής ομάδας κυρία Σάντυ Κορμά. «Οι καρδιολόγοι μας έχουν διαγνώσει βαριά περιστατικά σε άτομα που ήρθαν για έναν απλό έλεγχο, επειδή πήγαμε στο νησί τους. Πέρυσι στη Θηρασιά ήρθε ένας βοσκός ο οποίος όμως δεν γνώριζε ότι έχει καρδιακά προβλήματα γιατί δεν πήγαινε σε γιατρό» περιγράφει.
Δράσεις ελπίδας


«Μας δίνουν μια ζωντανή στήριξη και ελπίδα ότι κάποια φορά οι κρατούντες θα ενδιαφερθούν. Ευτυχώς που υπάρχει ανθρωπιά στην Ελλάδα, δράσεις σαν και αυτή είναι που κρατούν ζωντανά τα νησιά αυτά» λέει η δήμαρχος Κάσου κυρία Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη. «Ο κόσμος είναι πιο εξοικειωμένος με τέτοιες δράσεις, παλιά κάποιον που πήγαινε σε ένα νησί τον έβλεπαν περίεργα. Τώρα μας περιμένουν στο λιμάνι με γλυκά, μουσικά όργανα και χορευτικά συγκροτήματα» περιγράφει ο κ. Αθανασίου.


Ταξίδι ανθρωπιάς
«Αυτές οι επισκέψεις δίνουν ζωή στα νησιά μας»

Στον δεύτερο κατά σειρά διάπλου η «+πλευση» θα φτάσει στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας. Με ημέρα αναχώρησης την Πέμπτη 23 Απριλίου από το Λαύριο και για έντεκα ημέρες, τα φουσκωτά της οργάνωσης θα επισκεφθούν περισσότερα από δέκα λιμάνια, προτού ολοκληρώσουν έναν κύκλο που θα φέρει την ομάδα στις παρυφές του Λιβυκού Πελάγους και στη Γαύδο, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας. «Ο περυσινός διάπλους ήταν μόνο επτά ημέρες και είχε περιοριστεί στις Κυκλάδες. Εφέτος αισθανόμαστε ότι δεθήκαμε και με τους καινούργιους φίλους και έτσι θα κάνουμε αυτό το τόλμημα» υπογραμμίζει ο κ. Αθανασίου.
Η προσφορά γιατρών και εθελοντών στα νότια όρια της ελληνικής επικράτειας θα συνδυαστεί και με το μεγαλύτερο από τα έργα υποδομών που θα προσφέρει η «+πλευση» στον εφετινό διάπλου. Στη Γαύδο θα εγκαινιαστεί αφαλατωτής με τον οποίο θα υδροδοτηθεί όλο το νησί με πόσιμο νερό βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, ενώ αυτόνομο σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού θα εγκατασταθεί και στο Αρβανιτοχώρι Κάσου. «Στο νησί δεν υπήρχε ποτέ ύδρευση και το νερό ήταν υφάλμυρο. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν εμφιαλωμένο νερό. Τώρα θα τρέξει επιτέλους καθαρό νερό από τις βρύσες» λέει η δήμαρχος της Γαύδου κυρία Ευαγγελία Καλλίνικου.
Στα Αντικύθηρα θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες με κείμενο και φωτογραφίες κατατοπιστικά με το ναυάγιο αλλά και τα ιστορικής αξίας μονοπάτια του νησιού. «Περιμένουμε αυτή η διάχυση των αποτελεσμάτων και η δημοσιότητα που έχει λάβει το ναυάγιο να έχουν κάποιον αντίκτυπο και στους μόνιμους κατοίκους, γιατί τα Αντικύθηρα ερημώνουν» σημειώνει ο κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων.
Σε όλα τα νησιά θα στηθούν ιατρεία για τη δωρεάν εξέταση των κατοίκων από τους γιατρούς της ομάδας και θα μοιραστούν περισσότερα από 250 κιβώτια με υλικοτεχνικό εξοπλισμό στα σχολεία. Επίσης η Φολέγανδρος θα διαθέτει πια οδοντιατρική έδρα, ενώ οι εθελοντές θα διαμορφώσουν τον χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης όπως και προαύλιους χώρους στα σχολεία άλλων νησιών. «Αυτές οι επισκέψεις δίνουν ζωή στα νησιά μας. Εστω και για λίγο που έρχονται, προσφέρουν πολλά» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου, στην οποία οι εθελοντές θα ανακατασκευάσουν την παιδική χαρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ